Vijesti Sport Žana obogatila kolekciju trofeja

Žana obogatila kolekciju trofeja

0

Uz najbolje sportiste derventske opštine za prošlu godinu, kik-boksera Nikolu Đurića i tekvondoistkinju Maju Stojković, na ovih dana održanoj završnoj svečanosti proglašenja, u centru pažnje bila je i šahistkinja Žana Kokanović, koja je dobila trofej namijenjen najboljem mladom sportisti.

Zana obogatila kolekciju trofeja

– Iza mene je jedna uspješna sezona, jer sam postala pionirska prvakinja naše republike i BiH, osvojila sam treće mjesto na prvenstvu jugoistočne Evrope, a nisam nezadovoljna ni ostvarenjem na Svjetskom prvenstvu. Stekla sam, što je takođe značajno, dragocjeno iskustvo, pa očekujem da će i 2011. biti u znaku mojih dobrih plasmana – rekla je ova 12-godišnja djevojčica.

Žana je rođena 3. januara 1998. godine i odličan je učenik sedmog razreda osnovne škole u Derventi. Za dosada postignuto u šahu najzahvalnija je ocu Draganu, pod čijim nadzorom sve izraženije ulazi u tajne igre na “crno-bijelim” poljima.

Krase je upornost, marljivost i preciznost, a te osobine želi da prenese i na tri godine mlađeg brata Kristijana, rođenog 21. juna 2001. godine koji je takođe zaljubljenik u ovu igru.

– Imao sam već prve zvanične nastupe na pionirskim takmičenjima, sa solidnim ostvarenjima, koja mi daju podstrek da nastavim sa učenjem svih tih šahovskih kombinacija. Sestra i tata Dragan imaju dovoljno volje i strpljenja da mi pomognu, a ja ću im vratiti na pravi način, dobrim plasmanima – naglasio je Kristijan.

Ne krijući ponos na kućni duet poletaraca, Dragan Kokanović naglašava da u derventskom klubu već godinama uspješno djeluje Škola šaha, koja okuplja i do 30 polaznika.

– To je naispravniji put da kod mladih razvijemo ljubav prema šahu. Šteta je što nezavidna novčana situacija naših klubova sprečava češće održavanje turnira, na kojima bi mlade snage pokazale svije vrijednosti – priča jedan od vodećih derventskih šahista, višestruki prvak ovog posavskog grada i član ekipe koja će ove godine imati premijerno poslijeratno predstavljanje u Prvoj ligi Republike Sprske.

Sa mladim talentima kakvi su Žana i Kristijan Kokanović, ali i još nekoliko polaznika Škole šaha, ovaj kolektiv ima sigurnu perspektivu.

Brane Radulović – Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here