Vijesti Kultura i obrazovanje Virtuozi za klavirom: Anji i Anđeli prve nagrade Republičkog takmičenja muzičkih škola

Virtuozi za klavirom: Anji i Anđeli prve nagrade Republičkog takmičenja muzičkih škola

0

Anja Sibinčić (11) i Anđela Orlando (13) iz Dervente potvrdile su da su pravi virtuozi za klavirom osvojivši prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih škola, a svaki njihov uspjeh dodatni je podstrek na putu ka nekim novim pobjedama.

Najljepše kompozicije ove dvije učenice Odjeljenja muzičke škole u derventskoj Osnovnoj školi “Nikola Tesla” savladavaju u klasi profesorice Maje Đokić koja je najponosnija kada njeni đaci zasijaju na pozornici, jer je, ističe ona, svaki njihov uspjeh, novi izvor iz kojeg crpi pozitivnu energiju za sve naredne časove i takmičenja.

Muzička škola”Vlado Milošević” Banjaluka bila je domaćin takmičenja, a u konkurenciji velikog broja učenika i osnovnih i srednjih muzičkih škola, koji su se predstavili u nekoliko disciplina, Anja i Anđela su osvojile prve nagrade u svojim kategorijama. Veoma sam zadovoljna postignutim rezultatom, posebno jer smo radili u drugačijim uslovima zbog pandemije virusa korona, ispričala je za “Glas Srpske” Đokićeva.

Čekajući da se pandemija smiri i da koncertne sale ponovo otvore svoja vrata za velike i male umjetnike, ona i đaci u njenoj klasi vrijedno su radili i učestvovali i na onlajn takmičenjima u Španiji, Italiji, Rusiji, Americi i Indiji, gdje su uglavnom osvajali prve nagrade. Ni to što je korona nastavu preselila onlajn i što je u zemljotresu krajem prošle godine njihova škola oštećena pa časove imaju u drugoj školi, nije stalo na put vrijednim đacima koji gdje god odu svoj grad predstave u najboljem svjetlu. Za Anju koja je drugi i Anđelu koja pohađa četvrti razred osnovne muzičke škole Đokićeva ima samo riječi hvale.

Anja je na ovom takmičenju svirala komad od Džiloka, Menuet od Baha i Male varijacije, dok se Anđela predstavila sa Sonatinom, Etidom i komadom od Bajića. Najvažnije je da one vole svoj instrument, to je presudno, potom slijedi mali procenat talenta, da imaju ono nešto u sebi, a tu su i odgovornost i kontinuirani rad profesora sa učenikom – istakla je Đokićeva.

Mlađi učenici, dodala je nemaju tremu pred nastupe, uglavnom su srećni i razdragani i jedva čekaju da dotaknu dirke na klaviru, dok stariji đaci imaju veći osjećaj odgovornosti pa je tako i pozitivna trema prisutna.

Anjina majka Jelena Sibinčić rekla je za “Glas” da je ponosna na kćerku i istakla da nije bilo lako da ona postigne i sve školske obaveze i da se spremi za takmičenja.

Anja uživa da svira klavir i to je ono što nju ispunjava. Vježba svakodnevno i ona i njena drugarica Anđela su pune energije a uz sve to tu je i profesorica Maja koja iz njih uspije izvući maksimum. Veliki trud stoji iza svakog njihovog uspjeha, kazala je Sibinčićeva.

Dodala je da u njihovoj porodici niko prije Anje nije se bavio muzikom, a sada gotovo svakodnevno u svome domu imaju mini-koncerte.

Polukoncertni klavir

Maja Đokić je istakla da bi učenicima Odjeljenja muzičke škole u Derventi mnogo značilo da imaju polukoncertni klavir.

Pijanina na kojima vježbamo su dotrajala i zbog toga apelujemo na sve koji mogu da ispune tu veliku želju naših malih muzičara. Koleginica Milijana Žunić svake godine organizuje Humanitarni bazar na kojem učenici i nastavnici organizuju nastupe kako bi sakupili novac za klavir koji mnogo košta. Za djecu je veliki šok kada odu na takmičenja i prvi put sjednu za veliki polukoncertni klavir, rekla je Đokićeva.

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here