Vijesti Društvo Antifašizam je temelj savremenog društva: Obilježena godišnjica od prvog oslobođenja Dervente u...

Antifašizam je temelj savremenog društva: Obilježena godišnjica od prvog oslobođenja Dervente u DSR – FOTO

0

Opštinska organizacija SUBNOR-a obilježila je danas 75. godišnjicu od dana prvog oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu. Tim povodom na spomeniku u Lugu, na kojem se nalaze imena više od stotinu palih boraca i civilnih žrtava rata, položeni su vijenci i odana počast.

Predsjednik derventskog SUBNOR-a Borislav Preradović rekao je da su 9. septembra 1944. godine snage krenule da oslobode Derventu.

Nažalost, bile su slabo naoružane i opremljene, pa su ojačane ustaško-njemačke snage napad odbile i prolongiranje konačno oslobođenje grada za proljeće 1945. godine. To je bila borba protiv zla i okupacije, pa je veoma važno da obilježavamo sve datume iz NOB-a, naglasio je Preradović.

Kada jedna ideja toliko dugo živi i ima svoje sljedbenike, to je nešto što se mora poštovati, rekao je Staniša Mikerević, šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu u opštinskoj administraciji.

Lokalna zajednica ima odličnu saradnju sa SUBNOR-om i danas imamo priliku da se poklonimo žrtvama koje su ustale protiv tako velike sile i uspjele da pobjede, istakao je Mikerević.

Narodni poslanik Igor Žunić poručio je da Vlada Republike Srpske podržava tekovine NOB-a i da je SUBNOR je organizacija od posebnog značaja, te da se vlast u Derventi toga pridržava, obilježavajući datume i obnavljajući spomenike duž opštine.

Jedan od preživjelih učesnika tadašnjih borbi Spasoje Đenić posvjedočio je da je upravo na prostoru Luga, gdje se spomenik i nalazi, bila linija razdvajanja između tadašnjih njemačko-ustaških formacija i partizanskog odreda.

– Moja majka i sestra su sarađivali sa partizanima, zbog čega su ih ustaše ubile, dok sam ja bio borac na liniji. Njihova imena se nalaze na ovom spomeniku, prisjeća se Đenić, dodajući da je tadašnja vojska bila disciplinovana i nije od naroda ništa uzimala.

U pokušaju oslobađanja Dervente učestvovale su 5. Kozaračka, te 14. i 18. Srednjebosanska brigada, koje su združenim napadom sa područja Miškovaca i Kalenderovaca, uspjeli da oslobode dio grada do nekadašnje Željezničke stanice.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here