Vijesti Društvo Apel zemljoradnicima: Mjerama zaštite smanjite opasnost od požara tokom žetve

Apel zemljoradnicima: Mjerama zaštite smanjite opasnost od požara tokom žetve

0

Teritorijalna vatrogasna jedinica Derventa apeluje na poljoprivrednike da se pridržavaju mjera zaštite kako bi smanjili opasnost od požara za vrijeme obavljanja poljoprivrednih radova.

Imajući u vidu da se u periodu izvođenja žetvenih radova dešavaju požari na otvorenom prostoru, najčešće zbog neodgovornosti pojedinaca, jer uglavnom nastaju na susjednim već požnjevenim ili površinama pod korovom i đubrištem, a zatim se prenose na površine pod pšenicom i drugim žitaricama, neophodno je od strane zemljoradničkih zadruga, drugih poljoprivrednih organizacija i samih poljoprivrednika preduzimanje i sprovođenje propisanih i posebnih mera zaštite od požara za vreme žetve, vršidbe, prevoza i uskladištenja strnih useva, što je regulisano Zakonom o zaštiti od požara.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Derventa posebno skreće pažnju na sljedeće mjere:

– Organizovati stalno dežurstvo, osmatračku službu, veze i obaveštavanje.
– Na kompleksima većim od 50 hektara žetvu otpočeti prokošavanjem useva po sredini, najmanje širine 15 metara, a zatim pojas preorati. Slamu sa tog područja ukloniti, a površinu istog dana izorati.
– Mehanizacija koja učestvuje u vršidbi i transportu, mora biti tehnički ispravna i snabdevena hvatačima varnica na auspuhu.
– Kombajn kojim se obavlja žetva i vršidba mora biti snabdeven ispravnim aparatom za gašenje požara tipa “S-9”, ašovom i lopatom. Ako se žetva i vršidba obavlja sa tri ili više kombajna, pored ove opreme mora se obazbediti autocisterna ili cisterna sa traktorskom vučom zapremine 3.000 do 5.000 litara napunjena vodom, sa ugrađenom pumpom i snabdevena opremom za gašenje požara.
 – Kombajni moraju da se čiste od prašine najmanje jedanput dnevno.
– Pogonsko gorivo za traktore i kombajne držati na rastojanju većem od 50 metara od kombajna i traktora, a snabdevanje istih gorivom vršiti kada im motor nije u radu.
– Traktori koji pokreću vršalicu moraju imati vatrogasni aparat tipa “S-9”, a na vršalici se mora nalaziti posuda sa širokim otvorom sa najmanje 50 litara vode.
– Traktori koji pokreću vršalice u vršidbi moraju biti propisno udaljeni od vršalice, uzemljeni, a na prostoru između njih nesmeju se nalaziti usevi i slama.
– U prekidu vršidbe, poljoprivredne mašine moraju se udaljiti od vršalice.
– Kamarisanje neovršenih useva i slame, vrše se na udaljenosti od najmanje 100 metara od železničke pruge, voda visokog napona, trafostanica i objekata u kojima se loži vatra ili koji mogu izazvati požar.
– Kamarisanje slame kod privatnika može se vršiti po sistemu parnih kamara veličine 2h10 metara, tako da rastojanje između kamara bude 4 metra, a rastojanje i odstojanje para kamara najmanje 20 metara.
– Zabranjuje se loženje vatre u blizini useva za vreme njihovog sazrevanja, po pravilu 3 nedelje pre žetve pa do uklanjanja požnjevenih useva sa njiva.
– Traktori kojima se obavlja prevoz požnjevenih žitarica moraju biti snabdeveni ispravnim aparatom za gašenje požara tipa “S-9”, ašovom i lopatom.
– Pri obavljanju žetve, prevozu i kamarisanju, nije dozvoljeno pušenje, paljenje vatre, raznošenje vatre i žara i korišćenje sredstava sa otvorenim plamenom.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here