Reportaže ASK “Vitezovi”: “Airsoft” idealan sport za ljubitelje adrenalina, pucačine i dobrog druženja...

ASK “Vitezovi”: “Airsoft” idealan sport za ljubitelje adrenalina, pucačine i dobrog druženja – FOTO

0
Željko Dujaković sa posjetiocima Dana otvorenih vrata

Trudimo se da okupljamo mlade ljude kroz ovaj sport u našu veliku porodicu, a tim povodom smo nedavno održali i prezentaciju našeg kluba i opreme kako bi sugrađanima predstavili ovaj zanimljivi adrenalinski spoj, kaže predsjednik Airsoft klub “Vitezovi” Željko Dujaković.

Derventski klub, što formalno, što neformalno postoji već četiri godine i trenutno broji 17 članova.

Dobro druženje i navala adrenalina tokom susreta dovela je do ideje da formiramo i klub u Derventi. Pozivamo sve koji žele da se priključe treninzima i da upoznaju ovaj sport, jer je pored dobre volje potrebno samo da su punoljetni i da nisu krivično gonjeni jer ovaj sport je zapravo simulacija vojno-policijskih vježbi i scenarija. Sa kandidatom za člana kluba obavljamo razgovor, kao i probni trening, kako bi zainteresovani uvidio da li je ovaj pomalo ekstremni sport za njega, ističe Dujaković.

Sugrađanima su nedavno predstavili čime raspolažu; od replika pušaka poput kultnog AK-47, poznatijeg i kao „kalašnjikov“, MK4, M16, SVU Dragunov, pa do opreme za „airsoft“ poput uniformi, zaštitnih maski i naočara. Podršku su im pružili i saradnici i kolege članovi klubova „Vožd“ iz Šamca, „Gvozdeni puk“ iz Prnjavora i „Hellhounds“ iz Doboja.

Airsoft nije baš jeftin sport, a najskuplje su svakako replike koje koštaju u rasponu od 250 do 1500 KM u zavisnosti od afiniteta nabavljača. To je svakako i najvažniji dio opreme, dok ostale potrepštine zainteresovani nabavljaju u skladu sa svojim željama. Replike inače nije potrebno prijaviti nadležnim službama, kaže Dujaković.

Za sada ne postoji airsoft savez, pa ne postoje ni takmičenja u ovom sportu, ali se zaljubljenici u pucačinu nadaju da će se to ipak promijeniti.

 

“Sukob” između suprotstavljenih klubova je simulacija koja izgleda kao prava borba, iako se u suštini radi o jednoj igri koju karakteriše visok nivo „fer pleja“.  Naime, učesnici pomoću replika vatrenog oružja punjenih kuglicama eliminišu protivnike. Strogo je zabranjeno korištenje pravog vatrenog oružja na druženjima, tako da se koriste identične replike koje ispaljuju kuglice prečnika do 6 milimetara, lakše od pola grama. Ne ostavljaju trag ni boju, zbog čega ovu disciplinu karakteriše izuzetan “fer plej” jer igrači osjete projektil i po pravilu ga prijavljuju sami, opisuje Dujaković ovaj dinamičan sport, dodajući da je idealan poligon veći šumski kompleksi ili u kompleksi sa objektima.

Pored zabave i druženja „Vitezovi“ nastoje da njihovi susreti imaju humanitarni karakter sa željom da pomognu ljudima kojima je pomoć potrebna.

Planova i projekata imamo dosta, ali njihova realizacija zavisi od priliva sredstava, s obzirom da se kao i većina klubova, sami finansiramo i uz podršku privatnih donacija. U avgustu planiramo veće dvovnevno druženje nekoliko klubova i nadamo se da ćemo dobiti podršku lokalne zajednice i derventskih provrednika, kaže Dujaković.

Airsoft je nastao u Japanu, gdje postoje strogi uslovi za nabavljanje vatrenog oružja, sedamdesetih godina prošlog vijeka i sa tog područja se proširio na Ameriku, a potom i na Evropu. Uprkos načinu izvođenja, savršeno je bezbijedan ako se koriste obavezne zaštitne naočari, a poželjna je i upotreba maski.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here