Vijesti Društvo Badnjače, badnjače veseljače !

Badnjače, badnjače veseljače !

0

Dan uoči Božića je Badnjidan, koji se u veselju proslavlja i na taj način obilježava, u radosti, dolazak Božića. Na Badnjidan se siječe i ukrašava badnjak i unosi u svaki pravoslavni dom.

Badnjace badnjace veseljace (1)

Badnjak se svečano loži u znak sjećanja na vatru koju su po narodnom predanju vitlejemski pastiri naložili u pećini u kojoj se rodio Isus Hristos, da bi ogrijali božansko novorođenče i njegovu majku.

Drvo koje se uzima za badnjak, je najčešće  mlad  cer, siječe se rano ujutru na Badnji dan. Sječenje, priprema, unošenje i nalaganje izvode se kroz složene obrede, koji u raznim krajevima imaju različite forme. Izgaranje badnjaka popraćeno je molitvama da u narednoj godini ne manjka hrane, sreće, ljubavi i novca. Prema badnjaku se odnose kao prema ličnosti; upućuju mu pozdrave i prinose žrtve: žito, vino i med.

Badnjak gori i tokom Božića: prvi posjetilac na Božić udara po njemu žaračem ili granom dok želi da sreća i napredak porodice budu obilati kao varnice koje izlijeću iz badnjaka. Budući da današnji način stanovanja ne dozvoljava vatru na ognjištu, badnjak je najčešće predstavljen hrastovom grančicom kojom se na Badnji dan ukrasi dom.

Badnjace badnjace veseljace (2)

U ovo vrijeme, po običajima i tradiciji, organizuje se kićenje više  badnjaka i nose ili prevozi u povorci kroz naselje.

Povorka nošenja badnjaka u Derventi je danas krenula ispred Tržno- poslovnog centra ‚’’Milenijum’’ i prošla je kroz nekoliko ulica u gradu, da bi se zaustavila oko 17,00 časova ispred hrama Uspenija Presvete Bogorodice, gdje je obavljeno večernje bogosluženje i čin paljenja badnjaka.

Slične povorke su organizovane u svim drugim parohijama arhijejerjskog namjesništva derventskog.

Z. B. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here