Vijesti Kultura i obrazovanje Banjalučanin napisao najljepše stihove: Ilindanski pjesnički susreti okupili pjesnike iz regiona –...

Banjalučanin napisao najljepše stihove: Ilindanski pjesnički susreti okupili pjesnike iz regiona – FOTO

0

Pjesma „Šta sve rijeka ima“ Gojka Mandića iz Banjaluke osvojila je prvo mjesto na nagradnom konkursu za izbor najbolje pjesme posvećene ljepotama voda okviru Međunarodnih lindanskih pjesničkih susreta.

Mandićevi stihovi žiri je ocijenio najboljim među 70 pristiglih radova na konkurs Srpski književni klub “Vihor”.

Odluka žirija me zaista prijatno iznenadila, drago mi je da sam dio ove ekipe, i da postoji klub kao što je “Vihor” koji njeguje poeziju i konkurse, istakao je Mandić.

U kategoriji “Ukrinski vodeni cvijet” pobjedu je odnijela pjesma „Kratko veselje“ Vesne Marković iz Dervente.

Ovo je tek drugi konkurs na koji sam poslala pjesme i osvojila sam prvo mjesto. Poeziju pišem otkad znam za sebe, pjesme su moja velika ljubav a inspiracijua pronalazim svakodnevno, istakla je Markovićeva.

dok je pjesma „Sporazum“ mlade Dervenćanke Evite Bojkovac po mišljenju žirija bila najuspješnija u kategoriji “Šaljive pjesme”.

Pjesma Sporazum govori o jednom doživljaju na rijeci, gdje se zapravo dešava sporazum između riba i rode. Veoma sam zadovoljna i velika mi je čast, a ovo je drugi put da osvajam prvo mjesto za šaljivu pjesmu, izjavila je mlada pjesnikinja Evita Bojkovac iz Dervente.

Iz Srpskog književnog kluba “Vihor” kažu da su zadovoljni brojem učesnika, naglašavajući da je ovo jedna od manifestacija po kojoj je Derventa prepoznatljiva.

Ova manifestacija ima znatno širi karakter, jer prelazi okvire lokala – okupljamo pjesnike iz cijelog regiona. Na današnjoj manifestaciji učestvovalo je 76 pjesnika, među kojima su i pjesnici iz Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Švajcarske i drugih zemalja, istakao je predsjednik SRKK „Vihor“ Nenad Simić.

Ilindanski pjesnički susreti „Prljača 2022“ i ove godine okupili su veliki broj učesnika, a program ovogodišnje manifestacije obogatili su i članovi SPKD “Prosvjeta” iz Hrvatske, koji su prvi put nastupali u Republici Srpskoj.

Održavanje manifestacije podržao je grad Derventa i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here