Vijesti Kultura i obrazovanje “Bez znanja nema napretka”: Učenici SŠC “Mihajlo Pupin” obilježili datum rođenja velikog...

“Bez znanja nema napretka”: Učenici SŠC “Mihajlo Pupin” obilježili datum rođenja velikog naučnika – FOTO

0

I ove školske godine učenici JU SŠC “Mihajlo Pupin” su obilježili rođenje velikog srpskog naučnika po kojem srednjoškolski centar nosi ime.

Učenici i profesori okupili su se u dvorištu škole i prigodnim programom dali svoj doprinos ovom danu.

Učenici su naslikali dva portreta Mihajla Pupina koji ce krasiti našu školu, a na panoima i balonima su ispisali njegove formule iz fizike, kao i njegove misli vezane za nauku i tehnologiju. Balone su pustili u vazduh kao poruku svima da bez nauke, znanja i učenja nema napretka, saopšteno je iz SCŠ “Mihajlo Pupin”.

Mihajlo Pupin, rođen na današnji 1854. godine u Idvoru, bio je srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, te počasni konzul Srbije u SAD. Jedan je od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi.

Tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao je značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a zaslužan i za pronalazak “Pupinovih kalemova”. Zanimljivo, dobitnik je i Pulicerove nagrade.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here