Vijesti Kultura i obrazovanje Bh. diplomatija umiješala prste: “Bosiljkovići” ipak ne putuju u Katar

Bh. diplomatija umiješala prste: “Bosiljkovići” ipak ne putuju u Katar

0
“Bosiljkovići” su već nastupili na Dalekom istoku; fotografija iz Makaoa

Članovi KUDM “Bosiljak” ipak neće predstaviti tradiciju ovih prostora u dalekom Katru, a razlog za to je insistiranje ambasadora BiH u toj zemlji Bisere Turković da derventsko folklorno društvo nastupi na Arapskom poluostrvu u okviru obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, kojeg Republika Srpska ne priznaje kao takvog.

Tako je pozivno pismo iz oktobra prošle godine ostalo mrtvo slovo na papiru, tako da se „bosiljkovići“ ipak neće naći među društvima iz 18 zemalja svijeta koje će učestvovati na Festivalu interkulturalnog dijaloga i kulturnih različitosti, u organizaciji Fondacije kulture Katara i UNESCO-a.

Detalj sa ovogodišnjeg “Bosiljkovanja” u Derventi na kojem su nastupili ansambli iz Indije, Ukrajine i zemalja bivše Jugoslavije

Iako su svi detalji bili već odavno dogovoreni, iz Ambasade BiH je stiglo obavještenje da mi trebamo da nastupimo u programu kojim se obilježava 1. mart. Bili smo iznenađeni takvim saznanjem, a kako simo apolitično udruženje posvećeno isključivo zaštiti tradicije i kulture srpskog naroda u BiH, odgovorili smo da je za nas neprihvatljivo da se na bilo koji način vezujemo za bilo koju tačku političkog prijepora među narodima u BiH, kaže rukovodilac društva Stana Nagradić.

Kako u pozivnom pismu organizatora ne postoji nikakva naznaka da je KUDM „Bosiljak“ trebao da nastupi u okviru obilježavanja bilo kojeg praznika, katarski domaćini sve do posljednjeg trenutka nastojali da omoguće Dervenćanima nastup u njihovoj zemlji.

Želeći da očuvaju dobre odnose sa BiH, ali i da ispune obavezu prema “Bosiljku”, predstavnici Katara ponudili su nam da dođemo kao turisti i da nastupimo u jednoj od dvorana, ali ne i kao učesnici festivala. Ipak, nakon dužeg razgovora sa našim članovima, odlučili smo da se zahvalimo organizatorima koji su zaista učinili sve što je bilo u njihovoj moći, ali nismo željeli da pregazimo princip. Ićemo tamo gdje nas žele, nedvosmislena je Nagradićka.

I takav scenario je bio neprihvatljiv za Turkovićku, inače dugogodišnjeg bh. diplomatu, koja je iskoristila svoj uticaj da i praktično spriječila nastup „Bosiljka“ na još jednom atraktivnom događaju.

Postavljaju se brojna pitanja nakon ovakvog raspleta, ali je jasno da su svi ostali uskraćeni za pozitivno iskustvo zbog insistiranja na nečemu oko čega nema konsenzusa. Mladi derventski folkloraši ostali su bez nastupa na velikoj sceni, publika u Kataru bez jednog novog doživljaja, BiH bez prilike da predstavi svoju različitost upravo na Festivalu različitosti…

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here