Vijesti Kultura i obrazovanje Biblioteka: Noć muzeja Dervenćanima donosi četiri zanimljive izložbe

Biblioteka: Noć muzeja Dervenćanima donosi četiri zanimljive izložbe

0

Ovogodišnja Noć muzeja ljubiteljima kulture donosi četiri glavne postavke, uz nekoliko dodatnih zanimljivih sadržaja za mlađe generacije.

Deveto izdanje manifestacije otvoriće mr Milica Kotur, načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa ispred Ministarstva prosvjete i kulture, te istovremeno i autorka izložbe „Freske u BiH“ kroz koju će posjetioci Narodne biblioteke „Branko Radičević“ moći naučiti više o freskama nastalim prije 400 do 500 godina koje predstavljaju značajno materijalno i duhovno bogatstvo našeg naroda.

Milijana Bojić i Suzana Pešević Stojanović predstaviće izložbu “Kultura na frontu-kultura u periodu 1992-1995.godine”, kojom afirmišu kulturne aktivnosti srpskog naroda u najtežim vremenima i u ratom okupiranim mjestima.

Pored gostujućih izložbi, ovogodišnja Noć muzeja obuhvatiće i etnološka postavku fundusa muzejske zbirke Narodne biblioteke, te izložbu starih i rijetkih knjiga i pečata iz Zavičajne zbirke.

Izlozba pečata, starih i rijetkih knjiga svjedoči o bogatoj istoriji i kulturi grada. Fond stare i rijetke knjige broji 627 primjeraka, a najstarija knjiga datira iz 1819. godine, pisana je na francuskom jeziku i izdata u Parizu.

Takođe, ispred zgrade biblioteke planirane su animacije za najmlađe sugrađane u vidu interaktivne radionice, a za dobru zabavu pobrinuće se animator Žile, te oslikavanje lica.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom svijeta, a u Derventi će se održati u subotu, 13. maja, sa početkom u 20 časova.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here