Vijesti Najave i obavještenja Biblioteka: Ovogodišnja “Noć muzeja” u znaku nauke i iluzije

Biblioteka: Ovogodišnja “Noć muzeja” u znaku nauke i iluzije

0

 

U Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ u punom jeku su pripreme za „Noć muzeja“ koju ova ustanova organizuje po sedmi put u našem gradu.

Derventa će se tako 18. maja od 19 časova pridružiti velikom broju gradova koji organizuje ovu globalnu manifestaciju, a ovogodišnje izdanje proći će u znaku iluzuje i nauke.

Naime, tada će biti otvorena zanimljiva izložba pod nazivom “Otključaj svijet iluzije i nauke” čija je postavka osmišljena tako da promoviše učenje kroz aktivno učestvovanje i neposredan kontakt s naučnim izazovima i eksponatima koji vam mogu poljuljati povjerenje u sopstvena čula.

– Od početka smo znali šta je potrebno da imamo kako bismo dobili željeni efekat, a to je podrazumijevalo eksponate poput krive sobe, „Glava na tanjiru“, obrnute sobe i neobična ogledala. Na prijedlog kolega sa Odsjeka za animaciju banjalučke Akademije umjetnosti, odabrali smo izradu “Zootropa”, a u pitanju je eksponat koji se može vidjeti samo kod nas. Ostali eksponati su bili nadogradnja kako teme tako i prostora, ali smo sve vrijeme vodili računa o faktorima iznenađenja koja prate svaki eksponat, kažu autori, kustos i arheolog Ivana Pandžić i viši kustos i etnomuzikolog Sanja Pupac.

Inače, izložba je prvo postavljena u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci.

Kako bi doživljaj izložbe bio potpun, u Biblioteci je u toku renoviranje prostorija, kako bi se prostor u potpunosti prilagodio ovoj postavci. Naravno, očekuje nas još dosta zanimljivih sadržaja tokom “Noći muzeja”, poručuju iz ove ustanove.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here