Vijesti Najave i obavještenja Biblioteka: Uskoro promocija novog broja časopisa “Srpski pregled”

Biblioteka: Uskoro promocija novog broja časopisa “Srpski pregled”

0

U srijedu, 17. aprila, Narodna biblioteka “Branko Radičević” biće domaćin promocije novog izdanja magazina “Srpski pregled”.

Nakon što su prethodna izdanja časopisa bila posvećena Ljubomiru Nediću, Petru Petroviću Njegošu i Slobodanu Jovanoviću, novi broj bavi se temom „Slaveno-serbskij magazin“.

Bio je to prvi srpski časopis i najznačajniji štampani tekst napisan na slavenoserbskom jeziku. Štampan je 1768. u Veneciji, u štampariji Grka Dimitrija Teodosija, a pokretač i urednik časopisa bio je jedan od najaktivnijih srpskih pisaca i prosvjetitelja, član bečke carske Akademije, slikar, bakrorezac, istoričar, kaligraf i izdavač Zaharije Stefanović Orfelin.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here