Vijesti Društvo BiH pred NATO, a vojnici bez struje

BiH pred NATO, a vojnici bez struje

0

Banjaluka – Dok u BiH traje euforija nadležnih zbog prijema države u Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), vojnici u kasarni Oružanih snaga BiH u Derventi su u mraku i bez telefonskih veza, jer nisu plaćeni računi – saznaje „EuroBlic“.

BiH pred NATO, a vojnici bez struje

„Situacija je jako teška. Ponekad struju uključe na sat ili dva. Juče je nije bilo nikako. Kada je u pitanju telefon, ne znam koliki je tu dug, ali ni njega vojnici ne mogu da koriste“, kaže naš izvor.

Komandant kasarne u Derventi Duško Čubrilović nije želeo da govori na ovu temu jer kaže da je za to zadužemo Minisatrstvo odbrane. Ali, kratko je poručio da „nešto od ovoga ima“.

Upravnik Elektrodistribucije u Derventi Boško Đekić kaže da ovaj garnizon struju nije platio skoro osam meseci, a da je dug dostigao oko 40.000KM!

„Slao sam im nekoliko puta opomenu za plaćenje, ali ništa. Takođe, razgovarao sam sa upravom kasarne, ali oni kažu da ne mogu sami ništa da reše, pa su zvali Ministarstvo u Sarajevu. Niko se ne oglašava niti nam šalju predlog kako da rešimo problem. Sinoć smo im uključili struju, da ne bi preko noći ostali bez osvetljenja“, kaže Đekić.

Mada problemi sa plaćanjem komunalija u Derventi očito traju mesecima, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Miladin Milojčić bio je iznenađen ovom informacijom. On tvrdi da ga niko nije obavestio da postoje problemi ove vrste.
Na isti način je reagovao i zamenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac. On kaže da novca za ove potrebe u budžetu ima, a da problem može da nastane u administraciji, prilikom slanja računa od kasarne do Ministarstva, koje ih plaća lokalnim komunalnim preduzećima.

Brigadni general Stamenko Novaković, komandant u kasarni “Kozara” u Banjaluci, kaže da u ovom objektu sve normalno funkcioniše. „Praksa je da je Ministarstvo ugovarač, a ja formalno potpišem ugovor sa komunalim preduzećem. Ponekad i kod nas bude isključenja, ali na kratko, jer znaju svi da je Ministarstvo uredan platiša i ako se zakasni sa uplatom dese se isključenja, ali to nije ništa problematično», rekao je Novaković.

Istovremeno, javnost u BiH juče se bavila vešću iz Talina, gde su ministari spoljnih poslova Alijanse u četvrtak kasno odlučili da BiH prime u MAP, koji se smatra ulaznicom za NATO. Mada je pozdravljen „napredak BiH“ ni ovaj put nije prošlo bez uslovljavanja. Portparol Alijanse Džejms Apaturaj rekao je da su ministri diplomatije NATO od BiH zatražili da tokom ovog procesa bude rešeno ključno pitanje raspolaganja perspektivnom vojnom imovinom. Kako stvari stoji, ovim uslovljavanjem NATO je samo pojačao sukobe unutar BiH oko vojne imovine.

Naime, ministar diplomatije BiH Sven Alkalaj je za jedan sarajevski portal, odmah po prijemu BiH u MAP, rekao da to znači da država mora da 69 perspektivnih lokacija vojne imovne “prenese u vlasništvo Ministarstva odbrane BiH”. Odgovorila mu je član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost BiH Dušanka Majkić koja je istakla da je stav RS o vojnoj imovini u BiH jasan – sva imovina koja je potrebna OS BiH može da se koristi, ali ne može da se prepiše na BiH.

S. Popadić – Blic.rs(Foto: D. Božić)

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here