Reportaže Bojana Bojanić, najtalentovanjia šahistkinja BiH: Šah je jedinstvena spona između nauke i...

Bojana Bojanić, najtalentovanjia šahistkinja BiH: Šah je jedinstvena spona između nauke i umjetnosti

0
Bojana Bojanić

Zahvaljujući sjajnim rezultatima na domaćim i stranim takmičenjima naša sugrađanka Bojana Bojanić, jedna od najtalentovanijih mladih šahistkinja Bosne i Hercegovine, dobila je priliku da svoje umjeće još jednom pokaže na vrhunskom nivou.

Naime, na nedavno održanom Svetskom omladinskom prvenstvu u Grčkoj Bojana je pokazala da se ravnopravno nosi sa vršnjakinjama iz cijelog svijeta.

Svjetsko prvenstvo je svakako jedno od najznačajnijih takmičenja na kojima sam imala priliku da učestvujem, mogu reći i dosadašnja kruna moje karijere. Organizacija je bila veoma dobra, konkurencija jaka, a iskustvo veoma lijepo i korisno za moj dalji napredak. Rezultatom sam poprilično zadovoljna s obzirom da, nažalost, i na Svjetsko, kao i na dosadašnja takmičenja ove i većinu prethodnih godina sam otišla bez ikakve profesionalne pomoći i treninga. Takođe, velika prepreka za odlazak na strana, ali i domaća takmičenja, jesu svakako finansije koje sam uspjela da obezbjedim za Svjetsko prvenstvo uz pomoć opštine i načelnika Milorada Simića, kaže šahistkinja koja je u konkurenciji kadetkinja na svjetskoj smotri ostvarila dvije pobjede, tri poraza i šest remija.

A nastup na prvenstvu u Grčkoj plod je dugogodišnjeg zalaganja i odličnih rezultata na republičkim i državnim prvenstvima. Tri zlata i dvije bronze sa prvenstava Republike Srpske, dvije bronze, zlato i ovogodišnje srebro sa državnog prvenstva, prva mjesta u ligaškim i kup takmičenjima Republike Srpske, kao i učešće na dva svjetska prvenstva, samo su neki od najistaknutijih rezultata do sada.

>> O Bojaninom nastupu na SP u Grčkoj pročitajte OVDJE. 

Od malena je, kaže, nisu privlačili najpopularniji sportovi, pa je šah bio, pokazalo se, idealno rješenje. Kako se niko u njenoj porodici nije profesionalno bavio ovim sportom, postignuti rezultati ostvareni su gotovo isključivo ličnim zalaganjem i voljom i posljedica su njene velike ljubavi prema šahu.

Za mene šah predstavlja nešto unikatno, jedinstvenu sponu između umjetnosti i nauke koja traži mnogo rada, ali i ljubavi za napredak. Imam mnogo šahovskih uzora koje pratim i od kojih učim, a moj omiljeni potez je “daminim pješakom”. Jedna od dugoročnih želja mi je da se pridružim Olimpijskoj reprezentaciji BiH za žene, takođe da nastavim uspjehe na prvenstvima RS i BiH, i da povećam broj takmičenja na koja odlazim, radi novih šahovskih uspjeha, saznanja i iskustava, kaže učenica drugog razreda derventske gimnazije, koja svoje slobodno vrijeme provodi sa porodicom i prijateljima, te učeći strane jezike.

U konkurenciji za najbolju sportistkinju opštine

Na ovogodišnjem izboru „Derventskog lista“ za najbolje sportiste opštine u godini na izmaku Bojana je nominovana u kategoriji najboljeg sportistu u ženskoj konkurenciji.

To što sam kandidovana za najbolju sportistkinju Dervente za mene je velika čast i ponos samo po sebi, jer to znači da je moj samostalan trud, borba i zalaganje za šah primijećeno i cijenjeno, ističe Bojana.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code