Vijesti Društvo Bolesti zavisnosti: Prvi kontakti sa drogama već u osnovnoj školi – FOTO

Bolesti zavisnosti: Prvi kontakti sa drogama već u osnovnoj školi – FOTO

0

img_6394

Bolesti zavisnosti sve su prisutnije, a novo doba sa sobom nosi i nove oblike, bilo da je riječ je o kockanju, kladionici, igrama na sreću i zavisnosti od interneta. Međutim, pri samoj pomisli na zavisnost, prva asocijacija je narkomanija.

Iako preciznih podataka o broju narkomana nema, stručnjaci upozoravaju da je do narkotika lako doći, zbog čega je i broj narkomana veliki i poražavajući. Ipak, samo mali broj njih obrati se za pomoć i to isključivo uz prisilu, nikako dobrovoljno. U okviru Doma zdravlja postoji Centar za mentalno zdravlje, gdje opet radi Metadonski centar u koji se javljaju zavisnici radi dobijanja terapije.

-Ti ljudi dolaze kad ih pritisnu sud, policija, porodica dok još ima uticaja, dugovi za već podignuta sredstva na crno, kad budu osuđeni na obaveznu mjeru liječenja i dolaze onda kad nemaju nikakav drugi način da dođu do psihoaktivnih supstanci. Ovdje oni dolaze po metadon, koji je supsistucionalna terapija, što podrazumijeva legalno korišćenje opijatskih sredstava u terapijske svrhe u cilju održavanja, kako ne bi uzimali nešto sa ulice. Svrha je da se smanji stopa kriminaliteta. Trenutno u Metadonski centar dolazi njih osam, a registrovanih, koji su ikad došli i potražili pomoć, ima još 15. To je sigurno višestruko manji broj u odnosu na broj onih koji koriste opijate, kaže psihijatar Igor Đujić.

img_4242

Uglavnom je riječ o ljudima srednje dobi, ali njihov „narkomanski staž“ traje od perioda adolescencije. Statistika pokazuje da samo 10 odsto zavisnika u svijetu uspije da se potpuno oslobodi prošlosti, ali se većina od tih 10 odsto uglavnom vrati starim navikama. Poražavajuće je da djeca prvi kontakt sa opijatima imaju još u osnovnoj školi, zbog čega je neophodno preventivno djelovati. Tokom čitave godine, a naročito u novembru, mjesecu borbe protiv bolesti zavisnosti Centar za mentalno zdravlje provodi niz aktivnosti.

– Poenta je u prevenciji od malih nogu, kada je ključna uloga porodice, ali i škole. Mi tokom čitave godine imamo preventivne aktivnosti koji su u vezi sa opštom populacijom, ali i specifičnim grupama, kada posebno radimo sa porodicama zavisnika. Kroz aktivnosti u školama sprovodi se temeljna prevencija, a svi smo svjesni da u prvi kontakt sa drogama, naročito marihuanom, djeca dolaze u osnovnoj školi. Ove godine obišli smo sve osnovne škole, tokom novembra ići ćemo i u srednje škole. Bitno je da djeca znaju od malih nogu da je narkomanija zapravo teška patologija, put do dna i kad se problem desi, onda se bojim da je kasno za djelovanje. U tim slučajevima, potrebna je saradnja mnogih ustanova, od škola, policije, sudstva, apotekarskih ustanova, inspekcija koje pokrivaju zdravstveni sektor i domova zdravlja, da bi se tim ljudima onemogućilo lako dolaženje do droga. Ali, onda je pitanje šta dalje, jer oni ne mogu jedan dan bez toga i učiniće sve da dođu do narkotika, kaže dr Đujić i dodaje da je uz upotrebu psihoaktivnih supstanci bilo koje vrste, raširena i zloupotreba sedativa, lijekova za smirenje od strane opšte populacije, koji su se donedavno mogli nabaviti bez ljekarskog recepta.

Policija oduzela pet kilograma različitih vrsta droga
Podaci Policijske stanice Derventa pokazuju da su u proteklih nešto više od godinu dana policijski službenici oduzeli 14,10 grama kokaina, 4.632,62 grama marihuane, 87 grama hašiša, 34 grama sjemenki indijske konoplje, 10 stabljika indijske konoplje i raznu opremu za vještački uzgoj biljaka indijske konoplje, te na taj način identifikovali izvršioce koji su predstavljali organizovanu grupu dilera narkotičkih sredstava. U istom periodu na osnovu kriminalističkih obrada, Okružnom tužilaštvu podnesen je jedan izvještaj o neovlašćenoj proizvodnji i prometu opojnih droga, a Osnovnom sudu dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Za proizvodnju i promet opojnih droga Krivični zakon RS predviđa kazne zatvora od jedne do 10 godina, a za teže oblike organizovanja od 3 do 15 godina.

Danka Zemunović

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here