Vijesti Društvo Borba protiv trgovine ljudima i na društvenim mrežama

Borba protiv trgovine ljudima i na društvenim mrežama

0

Udruženje žena Derventa već godinu dana realizuje projekat “Prevencija u borbi protiv trgovine ljudima”, podržanod od strane USAID-a. Projekat je realizovan u seoskim i gradskim školama na području opština Derventa, Brod, Prnjavor i Doboj, a ciljna grupa su bili učenici devetih razreda. Završetak projekta je planiran februara tekuće godine i jedna od posljednjih aktivnosti u okviru ovog projekta bila je otvaranje fejsbuk stranice pod nazivom “Otvori oči”.

– Cilj otvaranja ove fejsbuk stranice je da se mladi, koji najčešće koriste internet i mobilne telefone, upoznaju kako da se zaštite i da ne postanu žrtve trgovine ljudima. Ovaj projekat smo realizovali kroz radionice jer nam je cilj bio informisanje i edukacija mladih koji treba da nauče koji su to mehanizmi zaštite i da to prenesu svojim drugovima iz razreda, roditeljima, komšijama, poznanicima. Niko nije zaštićen da ne može postati žrtva trgovine ljudima, to može biti i muškarac i žena i dijete, bilo kroz seksualno zlostavljanje, bilo prodajom organa ili robovski rad, rekla je Jovanka Popović, članica Udruženja žena Derventa.

Aleksandra Krnjajić, kordinator na izradi fejsbuk stranice “Otvori oči” je istakla da je stranica napravljena u saradnji sa učenicima srednjih škola, te da je na stranici bio objavljen i konkurs za najbolje likovne i literarne radove na temu trgovine ljudima i da je velik broj djece, iz osnovnih i srednjih škola, poslao svoje radove. Oni najbolji i najinteresantniji su objavljeni na ovoj stranici.

– Ono što je interesantno je da ova fejsbuk stranica ostaje otvorena i nakon završetka ovog projekta, rekla je Krnjajićeva.

Jedna od učesnica u realizaciji ovog projekta je Vanja Gogić, članica Udruženja žena, koja je i sama učestvovala u edukacijskom programu “Trgovina ljudima, nauči kako da se zaštitiš”.

– Program je realizovan kroz niz predstava putem kojih je srednjoškolcima i osnovcima predstavljeno šta je sve trgovina ljudima, kako da se zaštite i kako da ne postanu jedna od žrtava.Ono što je značajno istaći je da ovaj projekat ostaje održiv i nakon završetka njegove realizacije, rekla je Gogićeva.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here