Vijesti Kultura i obrazovanje “Bosiljkovanje” među odabranim: Stana Nagradić predstavlja BiH na Svjetskom kongresu CIOFF-a

“Bosiljkovanje” među odabranim: Stana Nagradić predstavlja BiH na Svjetskom kongresu CIOFF-a

0

U čileanskoj prestonici Santijagu održaće se kongres Svjetske asocijacije organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture (CIOFF) na kome će se naći stotinu država članica ovog udruženja, među kojima i predstavnici BiH.

Na kongresu će učestvovati organizatori CIOFF festivala iz cijelog svijeta, a jedan takav je i festival derventskog Kulturno-umjetničkog društva mladih “Bosiljak” – “Bosiljkovanje”.

BiH će na ovom skupu predstavljati upravo umjetnički rukovodilac “Bosiljka” i član upravnog odbora CIOFF-a BiH Stana Nagradić, te nacionalni delegat Anka Raic.

Bosiljkovanje je jedini certifikovan festival iz BiH i kao biće predstavljen na ovogodišnjem svjetskom kongresu CIOFF-a. Kongres se, inače, održava krajem oktobra, a na njemu će biti riječi o globalnom razvoju kulture i očuvanja tradicionalne kulturne baštine, kaže Nagradićka.

Ova asocijacija je u direktnoj vezi sa UNESCO-om, pa tako i festival “Bosiljkovanje” je dio tog zaštitnog znaka.

Stana Nagradić ranije je učestvovala na četiri kongresa CIOFF-a, a posebno treba izdvojiti kongres u Meksiku, kada je “Bosiljkovanje” dobilo sve potrebne uslove za sticanje certifikata.

Ovogodišnje Bosiljkovanje treba biti održano u znaku obilježavanja desetogodisnjice CIOFF-a BiH uz posebne sadržaje i goste, a među učesnicima trebala bi se naći i delegacija CIOFF-a Kameruna.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here