Vijesti Kultura i obrazovanje “Bosiljkovanju” i Nagradićki priznanja CIOFF-a

“Bosiljkovanju” i Nagradićki priznanja CIOFF-a

5

Festival “Bosiljkovanje” i umjetnički rukovodilac KUDM “Bosiljak” Stana Nagradić pobrali su najveća priznanja na ceremoniji održanoj povodom desetogodišnjice rada Svjetske asocijacija organizatora festivala folklora i tradicionalne culture /CIOFF/ u Bosni i Hercegovini.

Proteklog vikenda u Sarajevu, u Bosanskom kulturnom centru, u okviru Baščarsijskih noći, održano je više kulturnih sadržaja, među kojima je obilježen i jubilej CIOFF BiH.

Predstavljene su narodne nošnje i instrumenti, kao i Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo, koji se nalaze na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, dok su članovi KUDM “Bosiljak” sarajevsku publiku oduševili su svojim briljantnim nastupom i koreografijom “Posavska zavrzlama”.

Večernji program je uveličan koncetom svih ansambala članica CIOFF-a BiH. Na ovoj manifestaciji su bile prisutne mnogobrojne zvanice kao i potpredsjednik CIOFF-a za Jugoistočnu Evropu i Aziju Enrih Merdić i šef kancelarije UNESCO u BiH Siniša Šešum, saopšteno je iz KUDM “Bosiljak”.

Na početku programa uručena su priznanja za desetogodišnji rad CIOFF -a u Bosni i Hercegovini.

Uspješan i dugotrajan rad “bosiljkovića” donio je Interfolk festu “Bosiljkovanje” plaketu CIOFF za organizaciju međunarodnih festivala u BiH, dok je Stani Nagradić, osnivaču i organizatoru ,,Bosiljkovanje”, dodijeljena povelja za desetogodišnji rad u CIOFF-u Bosne i Hercegovine.

Derventa Cafe

5 KOMENTARI

  1. Ispravno i kulturno je reći “Nagradoćevoj”, a ne “Nagradićki”. Ostavite to žutoj štampi i jeftinim tabloidima.

  2. Bitno je. Ako se radi o rođenom prezimenu onda je Nagradićeva, a kako se radi o vjenčanom, onda je Nagradićka.

    To je i ovdje slučaj. Toliko bi trebali znati.

  3. Nedavno, baš na tu temu, prodiskutovah sa prof. D. Tešanovićem, sa Filološkog fakulteta u Banja Luci, tako da mi možete vjerovati na riječ. Srdačan pozdrav.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here