Vijesti Kultura i obrazovanje “Bosiljkovići” na ljetnoj turneji: Nakon nastupa u Prijedoru i Tuzli, putuju na...

“Bosiljkovići” na ljetnoj turneji: Nakon nastupa u Prijedoru i Tuzli, putuju na “Vereld festival” u Belgiju

0

Članovi KUDM “Bosiljak” iz Dervente sinoć su učestvovali na završnom koncertu Međunarodnog festivala folklora “Kozarsko kolo” u Prijedoru, u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije iz ovog grada.

Na ovom Međunarodnom festivalu, koji je trajao od 24. do 28. juna, okupljena su 22 kulturno-umjetnička društva iz Bugarske, Srbije, Hrvatske, Ukrajine i Bosne i Hercegovine.

Završni festivalski dan počeo je paradom – defileom kroz grad, uz učešće sedam kulturno umjetničkih društava, te zajedničkim kolom na centralnom trgu u Prijedoru, a završio u predivnom ambijentu u sali Narodnog pozorišta. Na ovoj veoma dobro organizovanoj manifestaciji, čast da zatvori festival pripala je članovima KUDM ,,Bosiljak” koji su svojim perfektnim nastupom vraćeni ponovo na scenu. Ovaj festival od ove godine nalazi se u kalendaru Svjetske asocijacija za organizovanje festivala folklora i tradicionalne kulture /CIOFF/, saopštili su iz “Bosiljka”.

Već danas četrdeset pet članova KUDM “Bosiljak” biće posebni gosti “Vidovdanske akademije”, koja će se održati u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, čiji je organizator Srpsko i prosvjetno društvo “Prosvjeta” iz tog grada.

U utorak “bosiljkovići” putuju na svjetski festival folklora “Wereld festival” koji će se održati u Belgiji, nedaleko od Brisela. Na ovom festivalu učestvuje po jedan predstavnik sa pet kontinenata i nekoliko grupa iz Belgije.

Ovaj festival je u CIOFF i IOV kalendaru i jedan je od najboljih festivala u Evropi. Festival ima veoma zahtjevne propozicija, a ove godine čast da predstavlja Evropu ima upravo naše društvo. Na festivalu ostajemo do 10. jula, a potom planiramo da posjetimo Briž, jedan od ljepših gradova u Evropi, a potom i Pariz, gdje će ostati u Parizu i da se upoznaju i obiđu sve ljepše i interesantne destinacije u ovoj metropoli, kažu u „Bosiljku“.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here