Vijesti Kultura i obrazovanje Branka Jović, direktor Stručne škole: Nastavićemo školovati kadrove potrebne privredi i poboljšavati...

Branka Jović, direktor Stručne škole: Nastavićemo školovati kadrove potrebne privredi i poboljšavati uslove rada

0

Najviše opštinsko priznanje – Velikogospojinska povelju sa zlatnim grbom – Skupština opštine Derventa dodijelila je ove godine Javnoj ustanovi Stručna i tehnička škola zbog izuzetnog doprinosa u oblasti obrazovanja i uvođenja novih tehnologija i tehničkih unapređenja u obrazovni proces.

Povelju su direktorici ustanove Branki Jović na Svečanoj sjednici Skupštine opštine koja je održana povodom Dana opštine uručili načelnik opštine Milorad Simić i predsjednik Skupštine opštine Marijan Kljajić.

Počastvovani smo što je ove godine najviše opštinsko priznanje došlo na adresu Stručne i tehničke škole jer to znači da je rad i trud ove ustanove prepoznala šira društvena zajednica, a mi godinama radimo na unapređenju obrazovnog procesa u smislu uvođenja novih tehnologija i školovanja kadrova potrebnih tržištu rada i nastavićemo da i dalje radimo, rekla je Jovićka i zahvalila se na dodijeljenoj nagradi.

Inače, krajem 19. vijeka Derventski srez je po broju stanovnika i učenika bio u samom vrhu, tako da se javila potreba za organizovanjem srednjih škola. Ideja je realizovana 1912. godine osnivanjem gimnazije, a potom, 1914. godine, i formiranjem Učiteljske škole, tkz. Preparandije.

Petnaest godina kasnije otvorena je Državna mješovita i poljoprivredno-šegrtska škola, a od Drugog svjetskog rata do 90-ih učenici su pohađali nastavu u Srednjoškolskom centru koji je bio podijeljen u četiri OUR-a.

Novembra 1992. godine formirana je Stručna škola za radnička zanimanja sa 380 učenika, raspoređenih u 17 odjeljenja, koji su se školovali u tri struke i osam zanimanja, a nastavu su izvodila 23 profesora u radnoj obavezi. Škola je 2013. godine promijenila naziv u JU Stručna i tehnička škola.

U ovoj ustanovi se u posljednjih deset godina obrazuju učenici za zanimanja ekonomija, pravo i trgovina, poljoprivreda i prerada hrane, ugostiteljstvo i turizam, te mašinstvo i obrada metala.

Uz pomoć privrednika i putem raznih projekta opremljene su radionice i nabavljena oprema za mašinsku struku, odnosno najsavremenije oblike zavarivanja i trenažeri za simulaciju rada na CNC mašinama. U planu je i nabavka CNC mašine čime bi oprema za mašinsku struku bila u potpunosti modernizovana.

Učenici, koji se obrazuju za kuvare, konobare i turističke tehničare su u proteklom periodu donijeli školi mnoštvo nagrada i priznanja sa raznih takmičenja.

U budućem periodu planirana je realizacija značajnih projekata uz podršku lokalne zajednice koja je i u proteklom periodu pružala značajnu podršku radu škole, naglašava Jovićeva, a jedan takav je postavljanje novog krova.

Zajedno sa lokalnom zajednicom i nadležnim ministarstvom naša ustanova nastoji rješavati poteškoće koje nas opterećavaju u ovom periodu, a nedavno smo postavili novi krov i riješili jedan dugogodišnji problem. U narednom period trudićemo se i da riješimo druge građevinske zahvate, poput stolarije, unutrašnjeg uređenja i slično, kazala je Jovićeva.

Prioritet škole je obrazovanje deficitarnih kadrova koji su potrebni privrednim subjektima na području opštine, te stalno unapređenje obrazovnih procesa, naročito na polju praktične nastave, otkrila je direktorica Jović.

U školi je zaposleno 59 radnika od čega 43 nastavnika i 16 radnika vannastavnog osoblja, a nastavu je pohađalo 470 učenika.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here