Vijesti Društvo „Briselska perspektiva Dervente“

„Briselska perspektiva Dervente“

0

Evropska komisija iz Brisela organizovala je zvanični seminar sa temom “Regionalne politike i predpristupni fondovi Evropske unije”.

Briselska perspektiva Dervente

Na seminaru u glavnom evropskom gradu Briselu učestovale su zvanične delegacije Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Ukupno 35 učesnika koje je odredila Delegacija Evropska komisije u Briselu. Radni jezik seminara je bio engleski.

Delegaciju Bosne i Hercegovine sačinjavalo je 6 članova od čega Dobojsku regiju predstavljao je Dragan Pajić, aktuelni Načelnik za stambeno -komunalne poslove opštine Derventa.

Na seminaru su obrađene teme vezane za regionalno povezivanje gore navedenih zemalja sa Evropskom unijom, načinom funkcionisanja EU, institucijama EU i modelima korišćenja IPA predpristupnih fondova EU.

Stručni predavači iz EU objašnjavali su način pisanja projekata i model lobiranja za namicanje evropskih finansijskih sredstava. Prema programu seminara obavljena je posjeta Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji kao i predstavništvima Andaluzije (Španija), Hrvatske i Srbije koji su objasnili značaj postojanja predstavništva u Briselu i efikasniji rad za izradu projekata.

U okviru prezentacije BiH (Dobojske regije sa posebnim akcentom na Derventu) aktivnu ulogu je imao Dragan Pajić koji je objasnio prednosti Dervente te kapacitet za učešće i implementaciju budućih projekata iz EU fondova a prije svega komponentu Prekogranične saradnje. Ujedno je pozvao i strane investitore za uspostavljanje partnerskog odnosa i ulaganja u našu opštinu a interes je pokazan za ulaganje u Derventu u oblastima industrije, poljoprivrede i turizma.

Opšti zaključak ove službene posjete je da se u perspektivi otvaraju mnoga “vrata” opštini Derventa i eventualne velike investicije iz EU fondova, ali je potrebno osnažiti ljudske kapacitete u našoj opštini po pitanju pisanja kvalitetnih projekata i implementacije projektnih aktivnosti.

Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove opštine Derventa

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here