Vijesti Privreda Cilj unapređenje privredne saradnje: U Derventi održan “Austrien Bussines Circle” – FOTO

Cilj unapređenje privredne saradnje: U Derventi održan “Austrien Bussines Circle” – FOTO

0

Trgovinski savjetnik ambasade Austrije u BiH Filip Kupfer (Philippe Kupfer) i “Sparkasse” banka organizovali su danas prijem za austrijske investitore i predstavnike partnerskih preduzeća koja posluju u Derventi, te rukovodstvo opštine.

“Austrien Bussines Circle”, kako je istakao Kupfer, predstavlja događaj na kojem prisustvuju predstavnici petnaestak derventskih firmi čije je poslovanje povezano sa Austrijom.

Cilj je da zajedno sa sponzorom “Sparkasse”, velikom austrijskom bankom, povežemo austrijske privrednike koji će moći da razmjene svoja pozitivna i negativna iskustva. Proveo sam cijeli dan u Derventi, posjetio sam “K-uni plus”, “Gatarić” i druga veoma dobra preduzeća koja smo spremni da podržimo i stvorimo im bolje uslove, istakao je Kupfer.

Zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić naglasio je ovom prilikom da transparentnost u radu rukovodstva opštine, na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem, daje rezultate kada je u pitanju privredno djelovanje.

Unazad 12 godina to su prepoznali i austrijski privrednici i ambasada Austrije, pa tako u 2016. godini imamo izvoz u vrijednosti od 336 miliona maraka, što je oko 11 odsto republičkog, 55 odsto regionalnog i više od 3,3 odsto ukupnog izvoza BiH. Zajedno sa privrednicima lokalna zajednica rješava problem obrazovanja i prema nadležnom Ministarstvu smo uputili zahtjeve za upis učenika na zanimanja koja su potrebna našem tržištu rada, a zajedno sa Svjetskom bankom i drugim institucijama pružamo i postinvesticionu podršku. Pored toga što austrijski privrednici zapošljavaju oko 650 radnika, radi se o preduzećima koja podržavaju sportske, kulturne i druge manifestacije, istakao je Jeftić, dodajući da zajedno sa narodnim poslanicima nastoje pokrenuti i druge aktivnosti kojima bi više poboljšali položaj investitora.

Jedno od 14 austrijskih preduzeća, uz još dva koja uskoro uskoro pokreću proizvodnju, je i “K-uni plus”.

Dvije godine smo ovdje i naš mladi tim je jako poboljšao poziciju preduzeća, kvalitet i uslove rada, a dosta brzo se ostvaruju određeni pomaci i u privrednom okruženju. Bavimo se izradom lajsni za fasade za najveće svjetske brendove, a u našim firmama u Derventi, Njemačkoj, Austriji i Litvaniji radi 210 radnika, istakao je vlasnik preduzeća dr Peter Artenberg.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here