Vijesti Privreda Cilj Zadružnog saveza Srpske jačanje uloge žene u poljoprivredi i zadrugama

Cilj Zadružnog saveza Srpske jačanje uloge žene u poljoprivredi i zadrugama

0

Razvoj ženskog zadrugarstva u Republici Srpskoj stvara uslove za razvoj seoskih sredina i ostanak stanovništva u tim krajevima, jedan je od zaključaka regionalnog skupa zadružnih saveza i ženskih zadruga, održanog u Modrići..

Predsjednik Zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga kaže da je u Srpskoj registrovano pet specijalizovanih ženskih zadruga, kao i da sve veći broj žena preuzima vodeće funkcije i poslove u zadrugama.

U Republici Srpskoj ukupno je registrovano 380 zadruga, ali veliki broj njih nije aktivan. Prije dvije godine počeo program razvoja ženskog preduzetništva u zadrugama i priotitet nam je podrška ženama poljoprivrednicima i njihovim aktivnostima, kao i njihovom djelovanju u ruralnim sredinama preko zadruga. U zadnje vrijeme jačamo ulogu žene u proizvodnji, naročito kroz podsticaje Ministarstva poljoprivrede i IFAD-a, poručio je Kulaga.

Jedan od ciljeva skupa bio je razmjena iskustava, a dobar primjer je i Srbija, gdje je unazad nekoliko godina formirano oko 1.000 zadruga i zaposleno 10.000 ljudi.

Cilj je da zadruge iz Srbije i Republike Srpske zajedno nastupe na trećim tržištima, što se uklapa i u projekat “Otvoreni Balkan”, kaže Darko Božić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

  Na taj način se širi preduzetništvo, te podstiče ruralni razvoj jer je žena stub porodice i domaćinstva, naročito na selu. Namjera da se u narednom periodu Republici Srpskoj pomogne razvoj dvije zadruge po uzoru na projekat “500 zadruga u 500 sela”, koji se četiri godine realizuje u Srbiji i daje odlične rezultate. U narednom periodu biće potpisani protokoli kako bi se stekli zakonski okviri da Srbija pomogne rad zadruga u Srpskoj, rekao je Božić, dodajući da je forma zadruge najbolji način udruživanja kako bi žene došle do izražaja.

Drena Đukić, viši stručni saradnik za savjetodavstvo i zadrugarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprvrede Republike Srpske, rekla je da je organizovanje poljoprvrednih zadruga važno za ostanak mladih u ruralnim sredinama.

Nada Marković iz Opšte poljoprivredne zadruge žena Bratunac, rekla je da su one dokaz da žensko udruživanje u oblasti poljoprivrede može uspjeti, navodeći da se zadruga bavi malinarstvom i da ima 30 kooperanata.

Skup su organizovali Poljoprivredni zadružni savez Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede Srpske, a prisutni su bili i predstavnici zadruga iz Modriče i Dervente.

Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here