Vijesti Društvo CJB Doboj i AMD provode zajedničku akciju

CJB Doboj i AMD provode zajedničku akciju

0

U cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda u kojim učestvuju vozači traktora i radnih mašina, policijske stanice iz sastava CJB Doboj i lokalna AMD, 21. i 22. oktobra 2010. godine, proveli su akciju „Vozači traktora, učestvujte bezbjedno u saobraćaju“. Tokom akcije vozačima traktora i radnih mašina podijeljeni su leci koji, između ostalog, sadrže upozorenja o načinu prevoženja tereta i lica, tehničkoj ispravnosti vozila i uređaja za spajanje prikolice, kao i drugim obavezama koje su dužnu poštovati da bi se spriječile saobraćajne nesreće čiji je uzrok nestručno i neoprezno upravljanje ovim vozilima i mašinama.

CJB Doboj i AMD provode zajednicku akciju

U sklopu ove zajedničke akcije, policijski službenici podsjetili  su vozače traktora da su na osnovu Izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja, od 22.12.2010. godine, tokom vožnje traktorom na javnom putu, dužni upaliti žuto rotaciono svjetlo, a radnici AMD su vršili zamjenu neispravnih sijalica na vozilima i vozačima traktora podjelili određen broja potrebnih rotacionih svjetala.

U proteklih devet mjeseci ove godine, na putevima koje su u bezbjednosnoj nadležnosti CJB Doboj, dogodila se jedna saobraćajna nezgoda u kojoj je jedan vozač traktora smrtno stradao i jedna saobraćajna nezgoda u kojoj je jedan vozač traktora zadobio teške tjelesne povrede. Tokom redovnih kontrola saobraćaja, uočeno je da se prikolicama traktora često prevoze veći tereti koji zaklanjaju svjetlosno-signalne uređaje na vozilu, što predstavlja opasnost za vozača traktora prilikom skretanja sa kolovoza, kao i za druge učesnike u saobraćaju koji, zbog sporosti ovih vozila, vrše njihovo preticanje. Takođe, bezbjednost saobraćaja za druga lica ugrožena je i usljed nanijetog blata na kolovozu, koje nemarni vozač nije očistio prije izlaska na javni put, zatim neispravni uređaji za spajanje prikolice, upravljanje traktorom bez položenog ispita iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja, a česti su slučajevi i  da se u prikolicama traktora i mototkultivatora na nebezbjedan način prevoze lica (sjedeći na teretu ili blatobranu traktora ili se u prikolici prevozi veći broj lica od dozvoljenog), koji se zbog mogućeg pada mogu povrijediti.

Usljed povećanog učešća traktora i radnih mašina u javnom soabraćaju zbog jesenjih radova, akcija „Vozači traktora učestvujte bezbjedno u saobraćaju“, koju zajednički provode MUP-a RS i AMSRS na cijeloj teritoriji Republike Srpske, treba preventivno djelovati na vozače traktora i radnih mašina da se, zbog lične sigurnosti i sigurnosti drugih lica koja učestvuju u saobraćaju, pridržavaju saobraćajnih pravila propisanih Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja BiH.

CJB Doboj

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here