Vijesti Društvo Član elitnih Američkih marinaca je i jedan mladi Dervenćanin

Član elitnih Američkih marinaca je i jedan mladi Dervenćanin

7

Dvadesetdvogodišnji Aleksandar Stevanović, inače rođeni Dervenćanin, već deset godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a ono što je posebno interesantno jeste da je u tom periodu postao član Američkih marinaca (US Marines), jednog od ogranaka Oružanih snaga SAD-a (US Army forses).

Njegova porodica se ne tako davno doselila u Kaliforniju, tačnije San Dijego, gdje je Aleksandar živio sve do odlaska u marince. Kako kaže, oduvjek je bio zainteresovan za vojsku i policiju, pa želja da postane dio ovih snaga nije bilo iznenađenje. Ipak, to nije bilo lako.

Sa suprugom Erikom u Derventi

Kada sam napunio 20 godina odlučio sam da se prijavim i tada sam započeo osnovnu obuku ili „dril“ koji je trajao 3 mjeseca. Obuka je jako psihički i fizički zahtjevna, a obično je svima „psihički“ dio najteže padao. Timski smo pomagali jedni drugima i prošli obuku. Nakon završene osnovne obuke uslijedila je uža specijalizacija za posao za koji se opredijeliš. Ja sam odlučio da budem mitraljezac, tako da sam imao još dva dodatna mjeseca pješadijske i mitraljeske obuke, opisuje Aleksandar.

Od tada je stacioniran na Havajima, a u tom periodu već je učestvovao u mirovnim misijama u Japanu i Australiji.

Običan radni dan jednog marinca počinje kondicionim treningom u 6 ujutru. Nakon toga slijedi razna pješadijska usmena i fizička obuka do 4 popodne, a često odlazimo i na teren. Naredni period je neizvijestan, imam još dvije godine vojnog ugovora, a po završetku bi želio da postanem policajac u San Diegu ili na Havajima, otkriva Stevanović.

Ovaj svestrani mladić uživa i u borilačkim vještinama poput karatea i boksa, a ljubitelj je i brzih motora na kojima slobodno vrijeme provodi sa suprugom Erikom, sa kojom je nedavno boravio i u Derventi. Na njegovom profilu na društvenim mrežama teško je ne primijetiti da je ostao vezan za zavičaj, Derventu i Republiku Srpsku.

Derventa i Republika Srpska mi zaista nedostaju, tu mi je i sva rodbina, osim roditelja. Volim da dođem kad god imam priliku. I supruzi se Derventa jako svidjela, voli našu tradiciju i obožava hranu. Kaže da su ljudi dosta ljubazniji nego u SAD-u i da bi voljela da obiđe još dosta mjesta u Srpskoj i Srbiji, ističe mladi vojnik.

Kako kaže, život u Americi ima i dosta sličnosti i razlika u odnosu na život ovdje. Amerikanci su dosta ulažu u privredu, zbog čega se lakše pružaju prilike za posao.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

7 KOMENTARI

  1. Nije da se ima čime pohvaliti, ali hajde… Neću previše da mračim, ali ovo je kao da stupiš u vojske Mordora. A vi malo povedite računa o tekstovima; bilo bi dobro da imate nekog lektora. Pravopisno-gramatičke greške osnovnoškolskog nivoa pronađite sami. Pozdrav!

  2. PS. Ljubazno molim administratora da mi kaze zasto je brisao moj prvi komentar. Sta je bilo lose ili pogresno ili uvrijedljivo u mom komentaru.

  3. Uklanjamo uvredljive i slične komentare, vjerovatno je bilo u pitanju nešto iz te kategorije.

    I drugi komentar je napisan u ponižavajućem tonu, nije mi najjasniji razlog za takvo ponašanje, tako da će i on biti obrisan. Niti je neko proglasio uspijehom bilo šta, niti je neko socijalni slučaj, što se dobro vidi iz priloženog.

    Pozdrav

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here