Vijesti Privreda CNC operateri na cijeni, traženi i u Derventi

CNC operateri na cijeni, traženi i u Derventi

0

Stručnjaci za kompjutersko upravljanje mašinama (CNC) trenutno su najtraženiji kadrovi na tržištu rada u Republici Srpskoj, a zbog nedostatka kvalifikovanih stručnjaka iz ove oblasti, preduzeća se za njih bukvalno otimaju.

O kolikom deficitu ovih radnika se radi najbolje pokazuje evidencija Zavoda za zapošljavanje RS u kojoj su samo četiri nezaposlena CNC operatera i to u dobojskoj filijali.

– Oni nemaju licencu kao dokaz da su kvalifikovani za ovo zanimanje, nego je samo evidentiran njihov rad u preduzećima kao CNC operatera. Putem biroa u Modriči zaposleno je deset lica koja su prošla obuku za CNC operatere – istakli su u Zavodu i dodali da trenutno postoji veliko interesovanje poslodavca sa područja opština Brod, Derventa, Modriča i Doboj za zapošljavanjem ovog kadra.

Do sertifikata o poznavanju rada na CNC mašinama proteklih godina moglo se doći samo prekvalifikacijom, a od ove školske godine u nekoliko srednjih škola u RS uveden je i smjer CNC tehničara.

U banjalučkoj Tehničkoj školi upisano je jedno odjeljenje učenika za ovaj smjer.

– Interesovanje je zaista bilo veliko. Upisali smo jedno odjeljenje od 26 učenika. Pobrinuli smo se i da opremimo kabinet za izvođenje praktične nastave kako bi iz naše škole izašli kvalitetni i dobro obučeni đaci – istakla je direktorica ove škole Kristina Mrđa.

Vođeni potrebama tržišta rada i u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” u Kotor Varošu šansu da izučavaju kompjutersko upravljanje mašinama dobilo je 27 đaka.

– Osim toga, imamo i zanimanje mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. U posljednje vrijeme bilježimo trend rasta upisa učenika u mašinsku struku zbog toga što imamo tri fabrike kojima treba ovaj kadar, a i četvrta je u izgradnji. Oko 80 odsto naših učenika u protekle dvije godine po završetku školovanja dobili su posao u ovim fabrikama – istakla je direktorica kotorvaroškog Srednjoškolskog centra Danijela Kostić

Dodaje da sa fabrikama na području opštine imaju dogovorenu praksu za srednjoškolce.

Kako bi prevazišli vakuum dok đaci koji pohađaju ovaj smjer ne završe školovanje, u preduzeću “SIM Tehnik” u Kotor Varošu, koje zapošljava oko 235 radnika, sami obučavaju CNC stručnjake.

– Imamo veliki broj đaka na praksi i u prosjeku oko 50 odsto onih koje obučavamo dobiju posao odmah po završetku škole – rekao je finansijski direktor ovog preduzeća Ivica Marić.

Sa nedostatkom školovanog kadra muku muče i u preduzeću  “Tehpro CNC” u Derventi, koje zapošljava 120 radnika i u kojem je trenutno otvoren konkurs za prijem deset CNC operatera.

– Prinuđeni smo da zapošljavamo kuvare, konobare ili radnike u nekoj drugoj struci koje potom obučavamo da bismo imali kvalitetnu radnu snagu koja će raditi na obradi metala i izradi dijelova za robote koji rade u auto-industriji. Izdaci za obuku su ogromni, a zaradu imamo tek nakon tri godine – kazala je Tanja Kuzmanović iz ovog preduzeća.

Banjalučanin Bojan P., koji je završio ugostiteljsku školu, u nedostatku posla okrenuo se mašinstvu i prekvalifikovao za kompjutersko upravljanje mašinama.

– Ovo je jedno od najplaćenijih zanimanja trenutno kod nas, plate se kreću od 800 do 1.500 KM. Nekoliko dana poslije dobijanja sertifikata za CNC operatera pronašao sam posao – rekao je on.

Odliv kadra
U preduzećima koja zapošljavaju CNC operatere kažu da je, pored nedostatka školovanog kadra, problem i odliv obučenih radnika.

– Plate CNC operatera u Sloveniji su oko 1.000 evra, Austriji 1.300, a u Njemačkoj dostižu i do 2.000 evra, zbog čega mnogi radnici koje obučimo odlaze preko granice – kažu u preduzećima.

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here