Vijesti Društvo Crnča: Nomadi ostavili desetine uginulih ovaca

Crnča: Nomadi ostavili desetine uginulih ovaca

2

Nakon zimskog nomađenja, na području Crnče, ostalo je nekoliko desetina uginulih ovaca. Mještani su ljuti i zabrinuti jer nomadi nisu adekvatno spremili lešine i boje se moguće zaraze.

Snijeg koji se otopio na lokalitetu šume koja je među mještanima Crnče kod Dervente poznata kao „Paljevina“, ostavio je nimalo prijatan prizor. Deseci uokolo razbacanih leševa uginulih ovaca koje su za sobom ostavili nomadi koji su tu proteklih mjesec dana boravili a koje je na tom mjestu zadesila jaka hladnoća i veliki snijeg koji je pao početkom januara, privlače i veliki broj strvinara koji dijelove lešina razvlače uokolo. Mještanin na čijem su dijelu imanja uginule ovce Stanko Zemunović kaže da je prihvatio molbu stočara sa Vlašića da sa stadom provedu određeni period na njegovoj zemlji ali se nije nadao da će iza njih ostati ovakvo stanje.

„Oni kad su došli ovdje mi smo ih prihvatili kao ljude, kao borce za život, posle toga snijeg ih je zadesio i oni su sada otišli i ostavili najmanje 200 leševa iza sebe koje nisu zakopali. Sad se tu skupljaju gavranovi koji mogu da šire zarazu jer mi ne znamo da li su ovce uginule od gladi i hladnoće ili bolesti“, istakao je Zemunović.

Stanko i njegov komšija koji nije želio da mu spominjemo ime kontaktirali su kažu još juče veterinara i veterinarsku inspekciju sa molbom da i policija izađe na teren, međutim oni još uvijek čekaju da se neko pojavi kako bi bar otklonili sumnju da li se možda radi o nekoj bolesti stoke ili su ovce uginule zbog gladi i hladnoće. Pokušali su kontaktirati i republičku inspekciju te ministarstvo poljoprivrede ali im kažu niko nije odgovorio. Iako kažu vjerovatno nije u pitanju bolest svejedno je opasno da lešine leže tako razbacane uokolo s obzirom da privlače veliki broj pasa i gavranova. Sami međutim ne smiju dirati uginule životinje dok im neko ne potvrdi da zaista nema opasnosti od neke bolesti ili zaraze.

„Sad čekamo šta će nadležni organi da kažu pa ćemo vidjeti šta ćemo. Kontaktirali smo veterinarsku inspekciju opštine Derventa, obećali su da će doći, pa ćemo vidjeti“, rekao je Zemunović.

Stado od oko 2.000 ovaca sa Vlašića u Crnči je bilo stacionirano u proteklih mjesec i po dana.

„Taj njihov glavni je pričao da su mu od hladnoće umirale ovce ali oni to nisu zakopavali kao što se vidi“, kaže Zemunović.

On napominje da ne traži ništa već samo da se ispita rizik po zdravlje ljudi koji ovdje žive.

„Mi ne tražimo ni od koga ništa, ni od tih nomada ni od opštine već samo da se uklone leševi i da se izvrši kontrola i sanacija terena jer ovdje nema života više“, dodaje Zemunović.

Stanko podsjeća da ima razumijevanje za ove ljude koji su primorani da tokom zime sa stadima napuštaju svoj kraj i idu u ravničarske predjele gdje ima više hrane i gdje je koliko toliko blaža zima, već su kaže trebali bar sve lešine sakupiti na jedno mjesto kako bi se to što lakše riješilo. A inače zbog pojave bruceloze i bolesti plavog jezika nomađenje u RS i BiH je bilo zabranjeno.

TV K3

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

2 KOMENTARI

  1. Ali zato mi imamo lice koje se predstavlja kao komunalni policajac, i koji iz mrznje prema zastavi Republike Srpske, prijeti gradjanima kaznama i zahtjeva da istu uklone sa svojih kuca i poslovnih objekata, valjda to radi po naredbi svog “poglavnistva”. A za uginule ovce zaboli ga q****.

  2. Na stranu sad ovce,ali ako postoji magarac koji tjera Srbe da skidaju Srbske zastave sa svojih objekata u RS i zato mu jos poreski obveznici placaju platu,onda smo stvarno” retardi “?!Sta nekog boli muski polni organ kakvu zastavu neko drzi na svom prozoru (piratsku,FK Partizan,Grada Doboja,Japansku,homoseksualnu itd.Ti. )Nevidjeni bezobrazluk!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here