Vijesti Magazin Crtice iz istorije: Tri dana ludovanja

Crtice iz istorije: Tri dana ludovanja

0

Bliži nam se 171. izdanje Derventskog vašara, nadaleko poznate manifestacije koja privuče na hiljade domaćih i stranih gostiju.

Vašar je oduvijek bio period kada je grad živio posebnim stilom i energijom čega se dotiče i novinar Tihomir Lešić u svom tekstu pod nazivom “Tri dana ludovanja: Sto i devet godina derventskog vašara” objavljenom u Glasu komuna 3. septembra 1960. godine.

Derventski vašar je privredno-zabavna i jedna od najstarih manifestacija u Bosni i Hercegovini, te jedan od najvećih vašara u bivšoj Jugoslaviji. Održava se svake godine na pravoslavni praznik Veliku Gospojinu, 28. avgusta, tradiciju vodi od 1851. godine, tačnije od početka izgradnje stare crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši.

Od 2021. godine nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srpske.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here