Vijesti Društvo Čuvaju tradiciju i običaje: Održano treće “Veče Glamočana u Derventi” – FOTO

Čuvaju tradiciju i običaje: Održano treće “Veče Glamočana u Derventi” – FOTO

0

U znak sjećanja na svoj rodni kraj i u cilju očuvanja tradicije i običaja Glamoča, protekle subote u salonu “Bamco” održano je “Veče Glamočana u Derventi”, tek treće ovakvog karaktera od 1995. godine, kad su Glamočani nečijim pokretima olovke morali napustiti svoj Glamoč, kaže Pero Kozomara, predsjednik Organizacionog odbora. Redovna godišnja okupljanja organizuju se u Banja Luci i Novom Sadu.

I pored složene ekonomske situacije, u kojoj je većina porodica Glamočana zaokupljena samim sobom i rješavanjem svojih egzistencijalnih problema, uspjeli smo uz pomoć dobrih i nesebičnih ljudi da organizujemo ovo druženje. Nažalost, loše vremenske neprilike su doprinijele da na druženje dođe oko 100 Glamočana i pozvanih gostiju. Uz zaista bogat kulturno-umjetnički program, uz učešće SKUD Derventa, muzičke grupe iz Prnjavora, legende glamočkog novinarstva Mije Jandrića, pjesnika Vojina Trivunovića i pisca Miloša Mikavice, Glamočani su uživali uz program koji je vodila Gospava Majstorović, ističe Kozomara.

Program je, kako to i dolikuje, započet nadaleko poznatim „Glamočkim gluvim kolom“, u izvođenju SKUD “Derventa”.

Bilo nam je zadovoljstvo prisustvovati na ovom skupu i izvesti “Gluvo glamočko kolo”, tačku koja je među prvima postavljena na repertoar SKUD Derventa, odmah nakon osnivanja 1994. godine, istakao je umjetnički rukovodilac društva Saša Arsenić.

Tokom večeri je organizovan izbor za kralja i kraljicu Glamočke večeri, kao i tombola za pristutne, a organizatori se nadaju da će i slijedeće godine upriličiti slično druženje, uz još veći odaziv.

Posebno se zahvaljuju advokatu Zoranu Simiću, Vladimiru Laziću, Zlatku Pekiću, Dušanu Maričiću, Branislavu Vidiću, Aladinu Pelesiću, butiku „Queen“, špediciji “Sim-prom”, špediciji “Optima šped”, Sretku Mariću i drugima koji su nesebično doprinijeli organizovanju ove manifestacije.

Riječ-dvije o Glamočkom gluvom kolu
U Evropi je rijetkost sresti čovjeka koji se interesuje za tradicionalne pjesme i igre da nije čuo za Glamočko gluvo kolo i natpevavanje, kaže Kozomara.

Gluvo kolo iz Glamoča igra se bez muzike, a ritam se dobija udaranjem nogama u zemlju i zveckanjem nakita na narodnoj nošnji. Nekada davno kolo su mogle da igraju samo udavače, a ona koja uspije da do kraja odigra Gluvo kolo imala je čvrst dokaz da je fizički potpuno zdrava i da je spremna za brak.

Glamočko gluvo kolo je dva puta proglašavano za najbolje narodno kolo na evropskom kontinentu, a 1982. godine uvršteno je od strane Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u svjetsku kulturnu baštinu. Kolo je proslavilo Glamoč u kojem je nastalo.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here