Vijesti Društvo Damir Kljajić učesnik dvanaestodnevnog kampa “Via Dinarica”

Damir Kljajić učesnik dvanaestodnevnog kampa “Via Dinarica”

0


Član Planinarsko-ekološke sekcije (PES) „Abonos“ Damir Kljajić učestvovao je u dvanaestodnevnom Prvom međunarodnom “Via Dinarica kampu” (21.04-02.05.) čiji je cilj bilo sticanje vještina i znanja iz planinarstva, kao i priprema planinarskih staza za predstojeću sezonu.

Kamp je organizovalo udruženje “Zemlja Dinarika” (Terra Dinarica) iz Sarajeva, a okupio je 28 planinara, najviše iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Hong Konga, Kostarike, Bugarske, Njemačke, Francuske, Hrvatske i Srbije. Poziv za učešće u kampu raspisan je početkom godine, a od 80-ak prijavljenih odabrano je 30 ljudi.

Planinari su se okupili u Jablanici, a prva tri dana proveli su na planini Bjelašnici u planinarskom domu „Bijele vode“. Na snijegom prekrivenoj Bjelašnici planinari su imali priliku da se prvo međusobno upoznaju i razmijene planinarska iskustva, a potom su organizovani izleti i radionice. Jedna grupa planinara obišla je vrh Hojta (1.668 m), a potom i vrhove Šiljak (1.689 m), Lisičija glava (1.678 m) i Javorak (1.693 m), dok je druga grupa posjetila kanjon rijeke Rakitnice. U planinarskom domu organizovane su radionice o pakovanju planinarskog ruksaka, orijentaciji u prirodi, prvoj pomoći i mogućim opasnostima na planinama.

Učesnici kampa potom su se preselili u kanjon rijeke Rakitnice, na tromeđi planina Bjelašnice, Visočice i Prenja, a tokom dva dana planinari su uređivali planinarsku stazu Rakitnica – Dubočani. Staza se prostire preko padina i sedla između vrhova Oštra (884), Presla, Vis (604) i Čepa (1.003) prema selu Dubočani. Planinari su čistili stazu od korova, grmlja i sitnog drveća, uklanjali kamenje, postavljali fiksnu čeličnu užad, označavali stazu novim oznakama i obnavljali stare oznake.

Treća lokacija na kojoj je bio smješten kamp je zaseok Mešići u selu Ravna, nedaleko od Jablanice, ispod planine Prenj i njenog vrha Cetina (1.992 m). Planinari su uređivali stazu Ravna – Međuprenj, a tokom dva dana staza je očišćena od rastinja, korova i lišća, na strmim dijelovima izrađene su i postavljene stepenice, a na nekoliko lokacija postavljena je čelična užad. Dio planinara nalazio se u planinarskom domu „Milanova koliba“ na Međuprenju, a uređivali su stazu prema Ravnom. Planinari su posjetili i Konjic, odnosno Titov bunker i Mostar. Slobodno vrijeme iskoristili su za druženje uz muziku i dobru hranu.

Via Dinarica je projekat kojeg od 2014. godine implementiraju i finansiraju Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH. Ciljevi inicijative su promocija dinarskog koridora i smanjenje ekonomskih, socijalnih i regionalnih različitosti u BiH, putem afirmacije Via Dinarica staze kao regionalne turističke destinacije i povećanja konkurentnosti u oblasti avanturističkog i rekreativnog turizma kojim se promoviše prirodna baština BiH. National Geographic Traveler uvrstio Via Dinarica stazu u jednu od top destinacija za 2017. godinu.

PES “Abonos”

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here