Vijesti Društvo Dan pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom

0

Dan pobjede nad fašizmom u Derventi je obilježen polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja boraca NOR-a kod OŠ“Nikola Tesla“. Pored predstavnika SUBNOR-a vijence su položile i delegacija Udruženja „Josip Broz Tito“, Boračke organizacije, lokalne vlasti, predstavnici političkih partija.

Dan pobjede nad fasizmom

Obilježavanje je nastavljeno u Novim Lužanima gdje je služen pomen parastos poginulim borcima posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata, te položeni vijenci i cvijeće. Odavanje pošte i polaganje vijenaca je obavljeno i ispred spomen obilježja borcima NOR-a u ovom kraju.Povodom Dana pobjede nad fašizmom, u Modriči, u ime Opštine Modriča vijence su položili načelnik opštine Mladen Krekić i zamjenik načelnika Nikola Savić, u ime Skupštine opštine potpredsjednik Skupštine Siniša Nikić i sekretar Đorđe Nikić, prestavnici Boračke organizacije Modriča, predstavnici brojnih javnih ustanova i delegacija Udruženja penzionera Modriča. Polaganju vijenaca prisustvovali su građani Modriče koji su došli da odaju počast poginulim žrtvama fašističkog terora.

Đorđe Nijemčević, predsjednik Udruženja penzionera Modriča je pozdravio prisutne i u obraćanju naglasio da je Modriča dala značajan doprinos u antifašističkoj borbi. Oko 850 boraca Modriče bilo je mobilisano u jedninicama narodno oslobodilačke vojske. Od toga sa ratnog puta nije se vratilo 270 boraca, a poginulo je oko 811 civila . „Građani opštine Modriča sa izlaskom na ovu spomen kosturnicu u spomen parku kod opštine Modriča žele da se pridruže svim onim koji danas obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom. Razloga ima jako mnogo, prvo što je Modriča jedan stari grad, koja ima jako duboke slobodarske tradicije i drugo, ona je dala veliki doprinos pobijede nad fašizmom, posebno u periodu od 1941 do 1945. godine. Zbog toga je danas doprinos svih nas ovdje u Modriči velik, jer želimo da se sjetimo svih onih koji su položili, ono što je najdraže, a to je, dali su svoje vlastite živote i ugradili u temelje ove slobode“, izjavio je gospodin Nijemčević.

Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča ovom prilikom je rekao:„Ovo je ono što možemo malo da učinimo za ljude koji su dali svoje živote. Činjenica je naravno istoriska, ali drugi svijetski rat odnio je 55 miliona ljudi. To je cifra koja je toliko velika i predstavlja masovno pogubljenje ljudi koji su se borili za jednu slobodarsku ideju. Ono što čini čovijeka sretnim u današnje vrijeme jeste da imamo koliko tolko mira. Danas je poslata i poruka mira iz Modriče, i poruka antifašizma, i jedne velike zahvalnosti prema svim onim koji su dali svoje živote, našim modričanima i  našim komšijama koji su u drugim opštinama dali živote da ovo uživamo u miru. Naravno imali smo i još jedan rat koji je isto odnio mnoge žrtve ali ova slobodarska ideja mora da se prati, moramo da dolazimo, moramo da se poklonimo ovim ljudima i da se zahvalimo za sve ovo što su učinili za svoj narod“.

U borbi protiv fašizma, želeći da odbrane svoju zemlju, narodi Jugoslavije pretrpjeli su velike gubitke, a živote je izgubilo oko 1 706 000 ljudi. Povodom Dana pobjede nad fašizmom, u Brodu su položeni vijenci i cvijeće na ispred spomen-kosturnice u parku, pored spomen-ploče i na centralno obilježje na Trgu Patrijarha Pavla.

Posavske novosti

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here