Vijesti Društvo Danas i sutra pojačane kontrole korištenja bezbjednosnog pojasa i dječijih sjedalica

Danas i sutra pojačane kontrole korištenja bezbjednosnog pojasa i dječijih sjedalica

0

Policijski službenici Policijske uprave Doboj danas i sutra na području dobojske regije provode pojačanu kontrolu saobraćaja sa akcentom na korišćenje bezbjednosnog pojasa i sjedalica za djecu.

Bezbjednosni pojas je jedan od bitnijih elemenata pasivne zaštite u vozilima i u značajnijoj mjeri utiče na smanjenje broja i težinu zadobijenih povreda vozača i putnika, navode iz PU Doboj.

U skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je da u putničkom automobilu na zadnjem sjedištu vozač smije prevoziti dijete mlađe od 5 godina isključivo u sigurnosnoj sjedalici koja je za sjedište pričvršćena pomoću sigurnosnog pojasa u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu. Djeca od 5 do 12 godina prevoze se na zadnjem sjedištu na posebnom podmetaču prilagođenom njihovoj visini koji omogućava upotrebu sigurnosnog pojasa, podsjećaju iz PU Doboj.

Propisana kazna za nekorišćenje bezbjednosnog pojasa za vozače, suvozače i putnike u vozilu iznosi 100 KM dok se vozaču za prevoženje djece u vozilima bez sigurnosnih sjedalica izriče novčana kazna u iznosu od 40 KM.

Ovom prilikom napominjemo da će policijski službenici Policijske uprave Doboj, u okviru kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“, tokom mjeseca jula i avgusta provoditi niz preventivnih i represivnih aktivnosti, sa ciljem povećanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, saopšteno je iz PU Doboj.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here