Vijesti Kultura i obrazovanje “Dani srpske dijaspore Slovenije”: „Vihoru“ priznanje za izuzetne rezultate u očuvanju književnosti

“Dani srpske dijaspore Slovenije”: „Vihoru“ priznanje za izuzetne rezultate u očuvanju književnosti

0

Tradicionalna međunarodna kulturno-umjetnička manifestacija „Veseli dani srpske dijaspore Slovenije“ održana je proteklog vikenda u Ljubljani, uz učešće različitih kulturno-umjetničkih društava, književnika i pjesnika iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Njemačke, Srbije, Republike Srpske i BiH. Na 11. susretima učesnici su predstavili bogatstvo kulturnog stvaralaštva Srba i tradiciju običaja iz krajeva iz kojih su došli.

Srpskom književnom klubu „Vihor“ iz Dervente dodijeljeno je specijalno priznanje sa Zlatnom plaketom za izuzetne rezultate očuvanja srpske književnosti te pružanja nesebične pomoći oko organizacije i saradnje iz navedenih oblasti sa sveukupnim doprinosom“.

Predsjednik SKK „Vihor“ Nenad Simić je prisustvovao susretima i predstavio književni klub te promovisao i svoju knjigu „Ukoričene godine“ koju je izdao povodom 18 godina novinarskog rada.

Iz Republike Srpske nastupilo je i Kulturno-umjetničko društvo „Duško Trifunović“ iz Broda, koje se predstavilo koreografijom iz Kumanova, a čiji nastup je izazvao oduševljenje posjetilaca.
U programu su učestvovali i pjesnici Zorka Čordašević iz Njemačke, Mile Kostić iz Srbije, Milan Deronjić iz Doboja i Ana Mitić Stošić iz Srbije.

Na manifestaciji je promovisana i peta zbirka pjesama Saše Gajića, predsjednika Saveza srpske dijaspore Slovenije ,pod nazivom „Ključ ljubavi“, a proglašena je i Mis kulturnih društava Balkana i EU šesnaestogodišnja Anđela Tomić iz Srbije.

Svi učesnici su u svečanom defileu prošli ulicama Ljubljane na oduševljenje brojnih turista i građana Ljubljane.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here