Kolumna Danka Zemunović: Zašto su poskupile članarine?

Danka Zemunović: Zašto su poskupile članarine?

1

Roditelji djece koja treniraju u omladinskim selekcijama Fudbalskog kluba „Tekstilac“ primili su vijest da se članarina sa 20 maraka povećava na 30 KM.

U Omladinskom pogonu „Tekstilca“ ima oko 160 djece i većina ih je u netakmičarskim selekcijama, pa nije teško izračunati koliko će se novca sliti u kasu kluba za nimalo bolje uslove za djecu. Iako niko od roditelja nije javno rekao da ih je taj odluka naljutila, nezadovoljstvo iskazuju u međusobnim razgovorima i ne podržavaju takav potez uprave kluba. U vremenu kada traže način da rasterete kućni budžet i vodeći se logikom zašto da plaćaju više, kada mogu da plate manje, nije isključeno da alternativu potraže u drugim školama sporta.

Danka Zemunović

Pitanje koje se logično nameće jeste na koji način će taj novac biti utrošen, jer je jasno da „Tekstilac“ od debitantske sezone u Prvoj ligi Republike Srpske ostvaruje iste ili lošije rezultate, a pritom sve više zahvata u kasu lokalne zajednice, koju, opet, punimo svi mi. Ni nakon pola decenije nastupa u „eliti“, stanje sa brojem igrača koji dolaze iz omladinskog pogona u prvi tim je nepromijenjeno – veću minutažu dobijaju samo nakon zimske pauze kada klub otpusti „strance“ i kada takmičenje nema rezultatski značaj. Nije na odmet istaći da fudbaleri „nedervenćani“ zarađuju i po 10.000 maraka po sezoni, uz plaćen stan i hranu, a roditelji to ne žele da finansiraju. Da nema nekoliko igrača koji su u Derventi ostali da žive i rade, koji su na neki način „naturalizovali“, u derventskom prvoligašu do predstojeće sezone igralo je manje od polovine Dervenćana, čak i kada je bio najmanji broj stranaca u klubu. Istina, spisak za jesenji dio prvenstva pokazuje da će više domaćih igrača dobiti šansu da zaigra u prvom timu, a razlog treba tražiti u nedostatku sredstava za pojačanja.

Povećanje članarine za 50 odsto za najmlađe igrače nije zanemarivo, a s obzirom na to da se donosi baš sada, moglo bi se dovesti u vezu sa učešćem u izgradnji terena sa vještačkom podlogom, u kojem je „Tekstilac“ preuzeo izvođenje zemljanih radova. Možda bi to i bilo prihvatljivo, ali se u tom slučaju nameće pitanje gdje je novac prikupljen u akciji „Kvadrat za budućnost“!? Potrošen na tekuće obaveze kluba?! Ali, kakav god da je odgovor na to i brojna druga pitanja, roditeljima ni na koji način nije ponuđeno objašnjenje za poskupljenje članarine.

U svemu ovome, zdravom razumu smeta to što, s jedne strane donosioci odluka na lokalnom nivou, ali i pojedini odbornici pojedinačno, stalno ističu da u djecu treba ulagati i skloniti ih sa ulice, a s druge strane uprava kluba donosi odluke suprotne tome. Prosto, teško je ne zapitati se da li uprava „Tekstilca“ prkosi opredjeljenjima lokalne zajednice da ulaže u mlade i da li je povećanje članarine pravi način da ih podstakne da se bave sportom.

Odluka FK Tekstilac

Danka Zemunović

1 komentar

  1. Ko voli nek izvoli. Nikog ne tjeraju da bude učlanjen. Gdje je nestao fudbal za djecu na Partizanovom, kod Tesle, kod 19.aprila, na kraju krajeva na svakoj livadi gdje se postave dva koca na jednoj i dva na drugoj strani? Znate gdje? U želji roditelja da im dijete sutra bude Mesi i da na taj način uspije u životu. Ali, nema od toga ništa. U većini sportova, a u fudbalu naročito, na ovim našim prostorima mogu “uspjeti” samo oni koji imaju novac. I to ne 30 KM za članarinu, već puno, puno, puno više…

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here