Vijesti Najave i obavještenja Darujmo krv, spasimo život!

Darujmo krv, spasimo život!

0

U organizaciji Crvenog krsta opštine Derventa i Zavoda za transfuziju dobojske Opšte bolnice “Sveti apostol Luka” danas je u kasarni “Zdravko Čelar” održana prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Darujmo krv, spasimo zvot

Akciju pod nazivom “Darujmo krv, spasimo život” je podržalo 136 dobrovoljnih davalaca. Pored vojnika koji se tradicionalno i u velikom broju odazivaju ovim akcijama, te redovnih davalaca krvi, ovom humanom gestu su se odazvali i učenici srednjih škola iz Dervente.

Za učenike srednjih škola ovo je bilo većinom prvo dobrovoljno darivanje krvi, dok su pojedinci darovali krv po drugi put, a osnovna motivacija im je želja da na taj način pomognu drugim ljudima.

Da podsjetimo, potencijalni davaoci krvi mogu biti svi zdravi i punoljetni građani, starosti između 18 i 65 godina. Krv se ne može dati u slučaju kada potencijalni davaoc ima grip, prehladu, akutnu infekciju, ako uzima određene lijekove, neposredno poslije neke hirurške intervencije, bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetes, tuberkulozu, oboljenja bubrega.

Prije davanja krvi svaka osoba prolazi pregled koji sačinjava: mjerenje pritiska, provjera rada srca i pluća, a potom na red dolazi vađenje krvi i testiranje na sve infektivne bolesti.

Z. B. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here