Kolumna Defektolog Bojan Radović: Da li previše brinete o svom djetetu?

Defektolog Bojan Radović: Da li previše brinete o svom djetetu?

0

Ukoliko se prepoznajete u nekim od sljedećih rečenica, onda je ovo tekst za Vas – prezaštitnički nastrojene roditelje koji se pretjerano brinu o djeci.

Da li „previše“ brinem o svom djetetu? Kako da ne pretjerujem
„Nemoj da se penješ na to, slomićeš se!“

„Ne smiješ sam da ideš u školu pješice, nesigurno je, ja ću da te odvezem.“
„Puno se mučiš, ja ću da ti isječem to meso!“
„Ne možeš sada sa drugarima na igralište, ići ćemo kasnije zajedno, da mogu da pazim na tebe“
„Evo kupili smo mu ove patike na čičak, da se ne muči sa pertlama.“
„Imaće se ona kada mučiti, težak je život, neka uživa sada dok može“

Znam da vi najviše na svijetu volite svoje dijete i znam da bi ste sve uradili za njega i znam da vam je veoma teško da ga gledate dok se muči da zaveže pertle, isječe meso, kisne dok ide u školu i da bi ste vi najradije podnjeli svaku muku i nedaću koju je život za njega namjenio, ali NEMOJTE.

Parafraziraću velikoga Vladetu Jerotića koji je rekao da je prebriga nekad i gora nego nebriga.

Ukoliko nešto uradite za dijete, zauvijek ste mu uskratili mogućnost da to samo nauči – Žan Pijaže

Skoro sam pročitao tekst o filozofu koji je svaki dan u toku ručka razgovarao sa svojom djecom. Kroz razgovor ih je podsticao da pričaju o svojim greškama, i na neki način stavljhao ih u takmičarski kontekst – ko će češće da griješi. Poenta nije bila da se greške namjerno prave, poenta je bila da se iz grešaka uči. A kako će djete da ima priliku da uči iz grešaka ako ne griješi uopšte. Kako će da mu se nešto desi ako raste ispod “staklenog zvona”. A šta kad ne bude više mogao da stane ispod “staklenog zvona”?

Međutim nemojte da krivite sebe. Od perioda vremena kada ste vi a i ja odrastali dosta toga se promjenilo. Nekako su tada djeca bila djeca, a ne „ljudi u malom“ kao što to danas meni izgleda. Igrali smo se, prljali, padali – nekad malo teže nekada i sa nekim lomom, nismo htjeli da idemo u kuću, nismo imali telefon.

Ali kao i svako vrijeme pored mana, i ovo nosi svoje prednosti. Danas, dosta više vremena i pažnje se posvećuje djeci…ali nekad i previše. Veoma teško izbalansirati koliko je to previše brige koja negativno utiče na dijete! Nekada roditelji idu do te mjere da djeci “ne dopuštaju” ni da im bude dosadno. Dosada, ima veoma bitnu razvojnu funkciju. Iz dosade dijete će da smisli nešto da radi, da mu ne bude dosadno. Ako mu to vi “smilsite”, pa kako onda da očekujete da smisli nešto teže ili da se nauči misliti „svojom glavom“ .

Dijete prezaštitničkih roditelja :

– Zavisi od drugih
– Lako odustaje
– Ima nizak nivo samopuzdanja i samopoštovanja
– Nekomunikativno je, nesamostalno, nesnalažljivo
– Razdražljivo
– Ima nizak prag tolerancije na frustraciju
– Dugoročno nesrećno

Pustite dijete da bude dijete. Neka se igra, neka padne, neka se ponekad i povrjedi. Pustite ga da griješi, jedino tako će da nauči. Tako će da vidi da i ono može samo da uradi nešto a kasnije će da uradi mnogo više.

Pokažite malo vjere u vaše dijete. Nemojte da radite za njega ono što ono može samo da uradi. Nemoj da rješavate njegove konflikte sa vršnjacima. Znajte da je u redu da ne budete baš baš uvijek dostupni za njega. Sasvim je uredu da taj dan niste kupili tu igračku koju je želilo. Postavljajte pravila i granice, jer vi bolje znate od njega. I mislite i na sebe, sasvim je u redu da povremeno budete i sebi i partneru na prvom mjestu.

Roditelji najčešće otežavaju život svoje djece, čineći sve da im ga olakšaju.

Bojan Radović

Bojan Radović je profesor specijalne edukacije i rehabilitacije – defektolog i dječiji terapeut na edukaciji. Zaposlen je u centru „Budućnost“ i saosnivač trenutno neformalne organizacije “Pedagoška zajednica” čije savjete možete dobiti i na profilima na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here