Kolumna Defektolog Bojan Radović: Kako pomoći djetetu da se razvija kroz igru!? Igre...

Defektolog Bojan Radović: Kako pomoći djetetu da se razvija kroz igru!? Igre za stimulaciju razvoja za uzrast do 3 godine.

0

Kako pomoći djetetu da se razvija kroz igru!? Igre za stimulaciju razvoja za uzrast do 3 godine.

Kako je igra vrlo složena aktivnost, koja da bi se obavljala zahtjeva integraciju svih oblasti razvoja za nju možemo da kažemo da „prethodi, prati i stimuliše razvoj“. Igra predstavlja način preko kojeg djeca uče o svijetu oko sebe, ali i način preko koga djeca ispoljavaju i pokazuju svoj unutrašnji svijet. Međutim sada neću govoriti o važnosti igre, to možete da nađete (ovdje).

Period od rođenja do polaska u školu je period kada se ličnost čovjeka najintezivnije razvija. U tom periodu pored sve ljubavi i njege djetetu je potrebno pružiti i odgovarajuću sredinu, koja će djelovati stimulativno na njegov razvoj. Najlakši, najefikasniji ali i razvojno najbolji put je kroz igru. Pored slobodne nestruktuirane igre koja ima veliki značaj za razvoj djeteta, moguće je usmjeriti igru, tako da ona bude razvojno prikladna uzrastu ali i da ima podsticajni efekat.

Prema Pijažeovoj teoriji kognitivnog razvoja djeca na uzrastu  dvije godine svijet upoznaju putem čula, i počinju da razumiju da mogu da djeluju na svijet preko svog pokret, dok u trećoj i krajem treće godine ulaze u fazu kada veoma važnu ulogu ima mašta i zamišljeni svijet, koga dr. Bojanin naziva „bajkovito doba“.

Igre sa novorođenčetom – uzrast do 1. godine

Na ovom uzrastu djeca najviše vole da se igraju na podu i vjerovatno će da se igraju bilo čime što im padne pod ruke. Vole da osluškuju zvukove u svom okruženju, gledaju u razne boje, stavljaju igračke u usta, pipaju i penju se uz predmete. Na ovom uzrastu igračke za djecu nemaju simboličku vrijednost, ne znaju im namjenu, tako da će ih samo gledati, prevrtati po rukama i stavljati usta. Ono što im je potrebno jeste slobodan prostor i vrijeme za igru, te igračke odgovarajuće veličine (da ih ne mogu progutati). Osjećaju se dobro kada ih nosite u rukama i pričate im.

Aktivnosti na ovom uzrastu:

Djeca vole da slušaju muziku, pustite neku muziku i plešite dok držite dijete. Slikovnice su odlične za ovaj uzrast, listajte i čitajte slikovnice svom djetetu, pokazujte i imenujte predmete iz okruženja. Igrajte se igre skrivača-pokrijte rukama lice(sakrite se iza zida, ili nekog predmeta) potom skolinte ruke i uz osmjeh recite „zdravo, ćao“. Igrajte se i dodirujte dijelove tijela uz imenovanje- to je ruka, to su prstići, to je nos. Struktuirajte okruženje gdje dijete može nešto da sruši pa da opet podigne-kula od kockica.

Igre na uzrastu od 1 godine

Na ovom uzrastu potrebno je igre usmjeravati kako bi se omogućilo razvijanje krupnih mišićnih grupa. Potrebno je da budu aktivna a na ovom uzrastu vole da pužu, da se penju i dodiruju sve što ugledaju i da prinose ka sebi, da bacaju lopte ili predmete od sebe u prostor, da plješću rukama.

Aktivnosti na ovom uzrastu:

Dok dijete stoji ili se drži za neki predmet koji je moguće pokretati, polako gurajte predmet ili podstaknite dijete da hoda pridržavajući se uz predmet. Držite ga za ruke i ohrabrujte da ide ka Vama dok se vi odmičete ka nazad. Igra kao što su „kad si sretan“ su odlične i na ovom uzrastu. Podstaknite dijete da dodiruje dlanove, ramena, koljena, glavu. Igre sa loptom su takođe sjajne. Podstaknite dijete da baca loptu prema Vama, pa mu vratite pa opet. Igre gdje dijete treba da Vas uhvati, isto tako.

Igre na uzrastu od 2 godine

Na ovom uzrastu djeca već počinju da budu zainteresovana za drugu djecu. Vole da budu u blizini druge djece ali ne i da se igraju sa njima(paralelna igra). Igraju se jedno pored drugog, gledaju jedni u druge ali ne ulaze u međusobne interakcije.

Na ovom uzrastu počinje da se javlja simbolička, kobajagi ili „kao da“ igra. Djeca kreću da oponašaju ono što su vidjeli, čuli ili doživjeli. Obično oponašaju roditelje. Vole da se igraju sa autićima, loptom, u pijesku, da slažu kockice-prave kule, da povlače i guraju predmete, da plešu i pjevaju, da sastavljaju i rastavljaju cjeline.

Aktivnosti na ovom uzrastu:

Podstičite dijete da održava ravnotežu. Npr: „hajde da vidimo ko može duže da stoji na nozi“. Držite za ruke i ohrabrujte da skoči. Igrajte se sa djetetom igara „kao da“. Ja ću da budem kao bolesnik a ti budi kao doktor. Igrajte se igara imitacije- „ja ću da podignem lijevu ruku, uradi i ti isto. Ja ću da dohvatim svoj nos, uradi i ti tako“. Dajte mu predmete, štapove, lonce,kašike gdje će moći da proizvodi razne zvukove. Igrajte se igara: „skrivača, žmurke, uhvati me ako možeš“.Pustite muziku uz koju voli da pleše.

Terapija igrom kao pristup u tretmanu djece koristi IGRU kao najbolji i razvojno najprikladniji način dječijeg funcionisanja. Zasniva se na principu da svako djete u sebi nosi određene kapacitete za razvoj te da je djete to koje zna šta je njemu potrebno da prevaziđe određenu poteškoću, emotivne, ponašajne ili razvojne prirode. Upravo zato se jedan od pristupa u terapiji igrom naziva TERAPIJA IGROM USMJERENA NA DIJETE (CHILD CENTERed PLAY THERAPY-CCPT) gdje se u centar tretmana stavlja dijete.

Bojan Radović

Bojan Radović je profesor specijalne edukacije i rehabilitacije – defektolog i dječiji terapeut na edukaciji. Zaposlen je u centru „Budućnost“ i saosnivač trenutno neformalne organizacije “Pedagoška zajednica” čije savjete možete dobiti i na profilima na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here