Vijesti Kultura i obrazovanje Defektolog Bojan Radović: Program tutorstva pomaže osnovcima u savladavanju nastavnih sadržaja

Defektolog Bojan Radović: Program tutorstva pomaže osnovcima u savladavanju nastavnih sadržaja

0

Podaci iz studije koja se bavila istraživanjem i praćenjem razvoja djetetovih sposobnosti kao predikatora školskog uspjeha, ali i kasnijim mogućnosti za sticanjem i razvojem akademskih postignuća, govore da oko 20 odsto djece u školu kreće nespremno.

To znači da svako peto dijete koje je krenulo u školu nema adekvatno razvijene sposobnosti koje su potrebne ne samo da bi usvojilo akademska zvanja, nego da bi uopšte ispratili čas.

Istraživanja govore da je takvoj djeci, nakon polaska u školu, u prosjeku potrebno 8 godina da bi dostiglo nivo svojih vršnajka iz razreda, dakle, uz najbolje prognoze, to je u suštini cijelo osnovno školovanje.

Rješenje za ovu vrstu poteškoća postoji i zove se podrška u učenju i savladavanju nastavnih sadržaja za učenike mlađeg školskog uzrasta ili kraće – program tutorstva, koje odnedavno mogu da pohađaju mlađi osnovci u Derventi.

Program tutorstva usmjeren je i osmišljen kao individualizovana dodatna podrška učenicima mlađeg školskog uzrasta u cilju stimulacije razvojnih funkcija, ali i savladavanju nastavnih sadržaja u situacijama kada nastava u školi nije dovoljna da bi dijete ispratilo ili usvojilo planirano gradivo, kaže Bojan Radović, voditelj programa i defektolog sa višegodišnjim iskustvom u nastavi i radu sa djecom.

Bojan Radović

Nedozrela fina motorika, poteškoće vezane za grafomotoriku, pažnju, pamćenje, analizu, sintezu i usvajanje slova i brojeva najčešće su, ali ne i jedine poteškoće sa kojima se učenici mlađeg školskog uzrasta suočavaju, ističe Radović, a sve one mogu biti prošlost.

Sa jedne strane imamo uzroke a sa druge strane posledice. Najočiglednija posledica je da učenici nemaju dovoljno kapaciteta i kompetencija da isprate i savladaju nastavno gradivo koje je čini se iz godine u godinu sve teže. Ne smijemo da zaboravimo i moment koji je uzrokovan kovidom, te su učenici dosta vremena proveli uz „online“ nastavu. Uz sve napore roditelja, ali i učitelja, tokom tog izazovnog perioda ne možemo da ne zaključimo da je došlo do značajnog deficita i propusta izazvanih silom prilika, a najviše kod učenika koji su u tom periodu pohađali prvi ili drugi razred osnovne škole, naglašava.

Niža akademska postignuća su po pravilu povezana za slabim emotivno-socijalnim kopetencijama, odnosno djeca koja imaju lošije ocjene u školi često imaju poteškoće u vršnjačkim odnosima (druga djeca ih zbog lošijih ocjena isključuju iz društva), niži nivo samopoštovanja, slabo samopuzdanje i slično, a sve to može da ostavi posljedice na mentalno zdravlje djeteta.

Više informacija o programu tutorstva možete dobiti na broj 065033935.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here