Kolumna Defektolog Bojan Radović: Upoznajte igre za stimulaciju razvoja djeteta uzrasta od 3...

Defektolog Bojan Radović: Upoznajte igre za stimulaciju razvoja djeteta uzrasta od 3 do 5 godina

0

Bojan Radović je profesor specijalne edukacije i rehabilitacije – defektolog i dječiji terapeut na edukaciji. Zaposlen je u centru „Budućnost“ i saosnivač trenutno neformalne organizacije “Pedagoška zajednica” čije savjete možete dobiti i na profilima na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Igra na uzrastu od 3 godine

Na ovom uzrastu intezivno se razvija simbolička igra, “kao da” ili kobajagi igra. Prema doktoru Bojaninu koji ovaj period naziva „bajkovito“ doba najvažniju funkciju za razvoj igre ima mašta, pa djeca u ovom uzrastu često glume heroje, idu na Mjesec, voze raketu i tako dalje. Polako preuzimaju uloge odraslih iz stvarnog svijeta ali se kratko zadržavaju u tim ulogama. Počinju da se zanimaju za igre druge djece, ali još ne sarađuju i ne razumiju pravila igre. I dalje vole da se igraju sama ali u blizini druge djece, da bacaju, hvataju, udaraju loptu, da se penju, da grade kućice i tvrđave od kockica, oponašaju igre pretvaranja i oponašanja zvukova. Od ovog uzrasta djeca bi već trebala da imaju psihomotornu sposobnost za obavljanje određenih aktivnosti svakodnevnog života – podstičite ih da se samostalno oblače i hrane, peru zube, ruke i tako dalje.

Aktivnosti na ovom uzrastu: uključujte dijete u igre sa drugom djecom. Upoznajte dijete sa konceptom vremena danas, juče, sutra, ujutro, naveče, tražite da vam opiše predmete iz okoline i da pospremi igračke oko sebe.

Igre: Igrajte se sa vašim djetetom igara memorije, sparivanja i pronalaženja predmeta. Zahtjevajte da imitira vaše pokrete, „stavi ruke na glavu, stavi ruke iza leđa, hodaj ovako“. Neka dijete oponaša ono što radite-stojite na jednoj nozi, hodate stopu ispred stope, nižete perle. Igre „vruće – hladno“, obaranje čunjeva loptom, crtanje i pravljenje „čiča Gliše“ – od plastelina uz imenovanje dijelova tijela su primjerene uzrastu od 3 godine.

Igra na uzrastu od 4 godine

Na ovom uzrastu djeca mogu da učestvuju u igrama sa drugom djecom, mogu da sarađuju i dogovaraju unutar te igre – počinje kooperativna igra. Kooperativna igra je najrazvijeniji oblik zajedničke igre, djeca planiraju i govore drugima šta da urade, reaguju na ono što drugi rade. Na uzrastu od 4 godine djeca vole da se igraju igre koje uključuju trčanje, crtanje i bojenje, penjanje, šutiranje, preskakanje, bacanje predmeta prema metama.

Igre: Kako mogu da razumiju koncept igre kao što su „dječije domine“, „memorije“ ili druge igre sa karticama i pravilima su odlične za ovaj uzrast. Igre u kojima ćete stimulisati penjanje, puzanje, održavanje ravnoteže, skakanje. Igrajte se sa vašim djetetom igara gdje je ono „kobajagi“ doktor, majstor, učitelj, frizer. Na ovom uzrastu podstičite samostalnost u aktivnostima svakodnevnog života. Možete ih ohrabrivati da nahrane kućne ljubimce, obriše prosuto, namjesti krevet, pospremi kuhinjski sto.

Igra na uzrastu od 5 godina

Djeca starija od 5 godina već mogu da slijede pravila u igri. Igre s pravilima su ujedno i najsloženiji oblik igre. U igri sa pravilima dijete može da razumije i predvidi idući korak drugih učesnika u igri. Djeca na ovom uzrastu vole da se igraju igara koje uključuju bacanje i hvatanje, igranje sa drugarima, oponašanje odraslih, bojenje, crtanje, rezanje, slagalice.

Igre: Kako mogu da razumiju pravila struktuirane igre kao što su „čovječe ne ljuti se“, zatim igre „ledenog čike“, „skrivača“, da niže sitne perle, upoznavanje sa konceptom ispod, između, na sredini, sa konceptom brojeva. Stimulišite ih da obavljaju neke od kućnih poslova kao što su da pokupi smeće, da spari čarape, postavi sto, pripremi sebi jednostavni sendvič.

Uloga roditelja:

– Posmatrajte svoje dijete dok se igra. Ukoliko primjetite da igra ne odgovara ili odstupa od igre koja je karakteristična za uzrast, to može da bude pokazatelj da dijete zahtjeva dodatnu pažnju ili oprez.

– Igrajte se sa vašom djecom, naručito na mlađim uzrastima.
Struktuirajte atmosferu i kućno okruženje tako da podstiče igru.
Dozvolite i postičite dijete da se igra, naručito nestruktuiranih igara.

– Ohrabrujte ga da Vam što više pomaže po kući, te da samostalno obavlja aktivnosti u skladu sa uzrastom. Svaki dan bar nalo vremena odvojite za igru sa Vašim djetetom!

Bojan Radović je profesor specijalne edukacije i rehabilitacije – defektolog i dječiji terapeut na edukaciji. Zaposlen je u centru „Budućnost“ i saosnivač trenutno neformalne organizacije “Pedagoška zajednica” čije savjete možete dobiti i na profilima na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here