Vijesti Magazin Dejan Šukurma: “Border koliji” su inteligentni i energični, savršena pasmina za stočarstvo

Dejan Šukurma: “Border koliji” su inteligentni i energični, savršena pasmina za stočarstvo

0

Iako zbog nedostatka odgovarajućih uslova više ne drži ovce i drugu stoku po čemu je bio dobro poznat Dervenćanima, Dejan Šukurma ipak nije zaboravio svoju veliku ljubav.

Dejan se trenutno bavi kurirskim i dostavljačkim poslom, ali i uzgojem i dresurom „border kolija“, jedne vrlo zanimljive rase pasa koju smatra najboljim za one koji se bave stočarstvom.

To su psi koji se u svijetu vode kao najinteligentnija rasa jer najlakše uče komande i najlakše primjenjuju naučeno, pogotovo ako te komande smatraju interesantnim. Ipak, sa njima se stalno mora raditi, vrlo su energični i traže svekodnevne aktivnosti. Radi se o čistoj radnoj pasmini, posve drugačijim od izložbenih „kolija“, koja ima dužu dlaku. U praksi, izložbeni psi donose dosta novca, ali izgled psa za čobane je u drugom planu u odnosu na ono što im je potrebno za posao, ističe Šukurma.

Ova rasa se smatra najboljom za ovčarske poslove, a to se pokazalo i u praksi svih razvijenih stočarskih zemalja, priča ovaj osvjedočeni ljubitelj pasa.

Naš narod najviše vjeruje „pulinima“ jer su sa njima navikli raditi i pastiri i ovce. Uobičajno shvatanje je da su psi koji laju korisniji, jer je lavež jasan znak da se ovca treba preplašiti. Psi koji laju i ne uče puno drugih vještina mimo toga, jer „pulini“ obično mogu naučiti do 5 komandi. Volim reći da od 100 „pulina“ samo jedan „valja“, dok je od 100 „bordera“ samo jedan prosječan. Razumijem ipak i uvriježena shvatanja, s obzirom koliko su oni dugo rasprostranjeni na ovim prostorima, navodi Šukurma.

„Pulini“ po pravilu hoće da služe samo prvim vlasnicima ili onima kod kojih su odrasli i koji se o njima brinu, dok „borderi“ idu za čobanima. Ovi psi imaju instinkt da grupišu stado, a u njihove prednosti se i sam uvjerio kroz šišanje ovaca, čime se i dalje bavi.

Moj „border“ Tina mi dosta pomaže i kod šišanja ovaca, naročito kada me dočekaju puštene, tako da ih lakše mogu uvesti u štalu i završiti posao. Lakše ih hvatam i držim uz pomoć Tine tokom šišanja, priča Dejan svoja iskustva.

Zabilježen je slučaj jedne kuja „border kolija“ koja je savladala i 2000 komandi, a istovremeno je razlikovala boje i igračke, što je fenomen. Radi se o svestranoj pasmini koji svoj „posao“ obavlja tiho i na daljinu.

Ponajbolji su i u trkama sa preprekama koje se trebaju savladati u što kraćem vremenu, dok su u stočarstvu neprikosnoveni. Nisu agresivni sa ljudima, mazni su i miroljubivi, a njihov pogled „kao da te gleda u dušu“. Ipak, ne bih ih preporučio početnicima jer početnici očekuju da psi budu „inventar“, a ovi psi ako nemaju zanimaciju postaju destruktivni i, na primjer, dešava se da poderu namještaj. Moraju trošiti svoju veliku energiju, a ako to ne rade, kriv je vlasnik. U stanju su čitav dan trčati za stokom i naveče tražiti da se igra frizbijem. Kažnjavanje kod njih ne pomaže, otkriva Šukurma.

Zahvaljujući višegodišnjem radu sa psima i bavljenjem stočarstvom uvidio je da postoji velika potreba za dobrim radnim psima.

Ja sam se u njihovom dresiranju pronašao, ali obuka nije za svakog, jer sam se i sam napatio zbog svog neznanja i naviknutosti na druge pasmine. S njima se radi „uljudno“, najčešće sa zviždaljakama, jer se takvom komandom ne zna da li je komandant ljut ili pod nekom drugom emocijom zbog koje oni otkazuju poštovanje i slušanje, priča Šukurma.

Tina je njegov prvi pravi ovčarski pas nakon više „pulina“ čiju je dresuru započeo nakon svega tri mjeseca starosti.

U prvim mjesecima se bojala ovaca i mislio sam da sam pogriješio, ali je jednog dana uvidjela da se ovce nje boje i tada je prelomila. Dakle, njena obuka traje već punih 20 mjeseci, ali oni mogu učiti čitav život i ona nije još ono što od nje očekujem. Ova sorta zapravo i napreduje kroz konstantan rad, inače zaboravlja naučeno. Pravi poznavaoci „bordera“ nude dosta novca za ovu vrstu psa, ali sam ja priliku čekao 19 godina i ona za mene nema cijenu, ističe Šukurma.

U međuvremenu je ostvario naum da poveća broj jedinki u svom leglu. Ponosno ističe da je šest štenaca udomio u rekordnom roku u Finsku, Sloveniju i Hrvatsku, a da su čak njih pet vlasnici ostavili na daljoj dresuri.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here