Vijesti Društvo Derava (Ukrina) je ukrinala noćas

Derava (Ukrina) je ukrinala noćas

0

Kažu, da se nekada rijeka Ukrina nazivala Derava. Riječ, koja sve označava. Kad je tiha i mirna, Ukrina pokazuje sve svoje ljepote i čari prirodne, ali kad podivlja dere sve pred sobom, zato se i zvala nekad narodnim izrazom Derava. Tu svoju ćud Ukrina je pokazala za kratko vrijeme nekoliko puta u protekliih nekoliko sedmica.

Derava (Ukrina) je ukrinala nocas

– U naseljima Omeragići, Jasenci, Lug, dio grada, Begluci Novi i Bosanski Lužani poplavljeno je više od 1000 kuća, rekao je načelnik opštinskog štaba Civilne zaštite Dragoljub Kukić i naglasio da je zato uvedeno vanredno stanje odbrane od poplava.

Noć , koja je čekana da se stanje stabilizuje pretvorena je u užas za sve stanovnike ovih naselja. Voda je ušla u kuće,a mnogi su bili zatečeni. Ostala je imovina, mnogo materijalnih dobara u vodi, kuće,vozila i mnogo čega drugog.
U najkraćem, Derventu je prošle noći zahvatila nezapaćena katastrofa.Pomenuta naselja su bila odsječena, pa su hranu, vodu i lijekove stanovništvu, čamcima doturale ekipe Civlne zaštite i oružanih snaga BiH, a to čine i sada. Pritekle su u pomoć ekipe Civilne zaštite iz Doboja i Banjaluke, a mnogo se građana dobrovoljno javljalo i učestvovalo u pružanju pomoći i spašavanju materijalnih dobara. Jedan broj ljudstva je evakuisan iz ugroženih područija.

Od jutros voda se povlači, ali voda još plavi stambene i druge objekte. Čitava opština je više od 20 časova bila bez struje zbog čega i gradski vodovod nije radio, pa je snabdijevanje pitkom vodom bilo otežano za sve građane u gradu. Saobraćaj je bio obustvaljen na starom i novom mostu, koje je tek u popodnevnim časovima uspostavljen.

Poplavljeni su zahvaćeni društveni i javni objekti: Sportska dvorana, Srednja škola za radnička zanimanja, gimnazija, garnizon, Osnovna škola ”19,april” i drugi. Poplavom su ugroženi industrijski objekti ”Unis”, ”Intergraf”, ”Mehanika”, ”Sanino” i drugi.

– Na sreću ljudskih žrtava nije bilo, kaže načelnik opštine Milorad Simić i naglašava da su štete ogromne i da Derventa očekuje pomoć Vlade Republike Srpske, kako bi se djelimično ublažile posljedice od poplava.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here