Vijesti Društvo Dervenćanin već tri decenije stvara umjetnine od drveta – VIDEO

Dervenćanin već tri decenije stvara umjetnine od drveta – VIDEO

0

Drvena vodenica, kućice za ljubimce, male i velike, stolice, samo su neki od rezbarenih drvenih predmeta koji se nalaze ispred radionice Taneta Novakovića, u kojoj, provodi najveći dio svog dana.

Ulica braće Jugovića u Derventu zaista krije nevjerovatno umijeće našeg domaćina. U životu se bavio raznim korisnim poslovima. Na kraju, kao njegova najveća ljubav, pokazala se izrada drvenih predmeta, kojoj duže od trideset godina, ostaje vjeran.

Ratne devedesete godine su zahvatile i porodicu Novaković. Sa jednog mjesta na drugo. Bjekstvo, sudbina, spas. Kuća spaljena, porušena do temelja. I na kraju, život ponovo i sve ispočetka. I ponovo drvo, iako, sada već u šali nam priča, bilo je riječi upućenih od najbližih, zašto opet drvo, u vrijeme kada se nema ni kora hljeba ? Ipak, drvo je njegova ljubav, a danas po stare penzionerske dane, to je i dodatni prihod.

Ljubav prema drvetu preovladava u njegovom životu, a kako kaže, u svojoj radionici vrijeme provodi sa uživanjem. Sati mu prolaze kao u šali, jer ga ovaj posao zaista ispunjava, iako nekada ima dana kada sve ne teče kako treba. Ponosno kaže da sve što zamisli, zna da napravi.

Predmete izrađuje isključivo od drveta. Drvo bora, jele, smreke. Za neke predmete koristi i drvo trešnje, hrasta, jasena.

Neke od njegovih rukotvorina od drveta stigle su do raznih krajeva svijeta. Naši ljudi koji žive u tuđini žele da ih nešto asocira na zavičaj.Tane tvrdi da je kvalitetnim radom zadobio povjerenje kupaca. Žao mu je što će jednoga dana, kada on više ne bude mogao raditi, sve stati. Nasljednici nisu zainteresovani da se bave drvetom.

Umijeće obrade, njegov trud i zalaganje čine ga uspješnim u kvalitetnoj izradi raznih predmeta od drveta. Prepoznaju to i kupci, a svakog četvrtka Tane svoje suvenire iznosi na pijacu.

Proizvodi od prirodnog drveta koje Tane izrađuje su priča nam, uprkos prolaznosti vremena i činjenici da sve veći broj zanata izumire, itekako cijenjeni. Kada se radi ono što se voli, to nas čini srećnima, ponosno nam priča.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here