Vijesti Kultura i obrazovanje Derventa odmakla u primjeni dualnog obrazovanja – VIDEO

Derventa odmakla u primjeni dualnog obrazovanja – VIDEO

0

Da je sistem “učiti i raditi”, odnosno sistem dualnog obrazovanja najbolji, kako za privrednike i lokalne zajednice, tako i za obrazovne ustanove, pokazalo se u Srbiji. Republika Srpska je, takođe, na dobrom putu da eksperimentalni nastavni program učini i zvaničnim.

Srednjoškolski centar “Mihajlo Pupin” već nekoliko godina uspješno primjenjuje sistem “učiti i raditi” u području rada obućarstvo i kožarstvo i elektrotehnici.

Tu je veliku ulogu imalo Ministarstvo prosvjete i Pedagoški zavod koje je imalo razumijevanja. Јednostavno, da bi ušli u dualno obrazovanje, tj. saradnju sa kompanijama, morali smo napraviti novi nastavni plan i program koji je prilagođen potrebi tržišta, kaže Predrag Drinić, direktor SŠC “Mihajlo Pupin” u Derventi.

U školi vode računa sa kim sklapaju ugovore o saradnji, pa sarađuju samo sa najboljima.

Koncept je jednostavan – dva dana teorije u školi, tri dana prakse u preduzeću. Zanimanje trećeg stepena, tehničar mehatronike, kao novo i perspektivno zanimanje itekako je interesantno.

Najljepši dio kod ove prakse je taj što prvo učimo teoriju, a potom kad završimo sa teoretskim dijelom, idemo da vidimo kako sve to izgleda u praksi, navodi Јelena Ilić, učenica trećeg razreda SŠC “Mihajlo Pupin” iz Dervente, smjer tehničar mehatronike.

U istom dvorištu, smještena je još jedna škola sa višegodišnjom praksom dualnog obrazovanja – Stručna i tehnička škola iz Dervente. Najviše prakse, van prostorija škole, imaju za smjerove mašinstvo i obrada metala.

Imamo potrebu, kako mi, tako i privreda i ugostiteljski objekti sa područja opštine, da se nama upućuju zahtjevi kako bi dio učenika sa praktične nastave slali u njihova preduzeća, da bi se učenici osposobili i osjetili šta znači u stvari raditi u privredi, rekla je Branka Јović, direktorica Stručne i tehničke škole u Derventi.

U školi je veoma opširno i svi se trudimo da što više i bolje naučimo od profesora. Profesor daje sve od sebe da nas nauči, ističe Srđan Kojić, učenik drugog razreda Stručne i tehničke škole u Derventi, smjer varilac.

Posljednjih godina metalna industrija u Dervneti je u ekspanziji otvaranjem predstavnišatva firmi iz Austrije, Njemačke i drugih evropskih zemalja.

Kako bi po izlasku iz školskih klupa, dobili osposobljen kadar, brojni privrednici otvorili su svoja vrata za učenike ove opštine.

RTRS

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here