Vijesti Kultura i obrazovanje Duhovnu muziku vratiti sa margina: Derventa dobija Dječiji crkveni hor

Duhovnu muziku vratiti sa margina: Derventa dobija Dječiji crkveni hor

0

Profesorica muzike Milijana Žunić sinoć je u prostorijama Svetosavske omladinske zajednice održala audiciju za djecu koja žele da postanu dio Dječijeg crkvenog hora.

Trinaest dječaka i djevojčica osnovnoškolskog uzrasta pokazalo je svoje vještine i tako postalo prvim članovima novoformiranog hora.

Svi oni prije svega trebaju da uživaju u muzici, da osjete ljubav prema njoj i i da tako razvijaju kulturu horskog pjevanja i privuku svoje vršnjake, rekla je osnivač hora Milijana Žunić.

Kao veliki ljubitelj duhovne muzike željela sam na ovaj način da im prenesem bar dio ljubavi koju imam prema duhovnoj muzici i da ih naučim šta je to horsko pjevanje. Akcenat će biti na duhovnom pjevanju, ali ćemo izvoditi i etno, svjetovne i dječije pjesme. Želim da osjete ulogu duhovne muzike u crkvenom životu, kao i da shvate razliku između duhovne i svjetovne muzike, pojasnila je Žunićka, dodajući da će pored pjevanja na liturgijama hor nastupati i na koncertima.

S obzirom da je duhovna muzika u savremenom društvu zapostavljena, želja joj je da se to na ovaj način promijeni, te da naš grad vremenom postane bogatiji i za crkveni mješoviti hor, jer to, kako ističe, zaslužuje i crkva, a postoji i veliku broj muzikalne djece.

Zainteresovani osnovci i dalje mogu da pristupe horu, a probe će se održavati svakog ponedjeljka u prostorijama SOZ-a.

Derventa Cafe

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here