Vijesti Društvo Derventa dobija status grada: Poslanici raspravljali o Nacrtu zakona o gradu Derventa...

Derventa dobija status grada: Poslanici raspravljali o Nacrtu zakona o gradu Derventa – VIDEO

2

Danas je u Narodnoj skupštini Republike Srpske raspravljano o Nacrtu zakona o gradu Derventa prema kojem naša opština dobija status grada.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Igor Žunić rekao je da je, osim broja stanovnika, za sticanje statusa grada važna istorija, gradski duh, način na koji ljudi žive, koliko rade i kakva je perspektiva tog prostora.

Podsjetio je da je borba Dervente za status grada započla prilikom izglasavanja Zakona o lokalnoj samoupravi kada je prihvaćen njegov amandman koji je omogućavao da i lokalne zajednice malobrojnije od 50.000 stanovnika dobiju taj status, ako spadaju u red razvijenih lokalnih zajednica i imaju stopu zaposlenosti višu od republičkog prosjeka.

Žunić je rekao da prema Almanahu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1928. godine u Derventskom srezu živjelo 71.000 stanovnika. Od tog perioda do 1992. godine i ratnih dešavanja Derventa je uvijek imala više od 50.000 stanovnika, a na popisu stanovništva iz 1991. godine oko 57.000.

– Važna uloga kroz istoriju ogleda se u u tome da je upravo u Derventi osnovana prva Direkcija željeznica u BiH, da tradiciju dužu od jednog vijeka u našem budućem gradu imaju i Učiteljska i druge škole, bolnica, vodovod koji je četvrti izgrađeni učitavoj BiH, Fudbalski klub Tekstilac, nedjeljnik Derventski list i mnogi drugi. Sve to govori u prilog činjenici da u Derventi postoji urbani duh već duži period, naveo je, dodajući da nakon rata u kojem je srušeno 14.000 stambenih jedinica niko nije mogao vjerovati da će danas spadati u red razvijenih opština.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić rekao je da podržava da Derventa dobije status grada, ali smatra da je potrebno mijenjati Zakon o lokalnoj samoupravi kako bi se “definisali jedinstveni kriterijumi bez političkog uticaja o tome da li neka lokalna zajednica može ili ne može da ima status grada”.

Žunić je reagovao i na diskusiju člana kluba PDP-a Gordane Vidović koja je istakla da Derventa nema bolnicu, da nema visoku prosječnu platu, te da nema priključak na auto-put “9. januar”.

Bolnicu smo imali prije rata, ali je 1994. neka druga vlast tu bolnicu ukinula i sve hirurške sale odnijeliau neke druge gradove. Derventa je tada bila predodređena da nestane. Kada pominjete auto-put, Prostornim planom je zaobiđena Derventua, a pravljen je kada ni ja nisam bio poslanik, niti je bila ova vlast. Da se sada pita tadašnje derventske političare ko zna gdje bi mi bili sada. Prosječna plata u Derventi je od predavanja Elaborata do danas povećana za više od 100 KM, a mi smo ipak industrijski, ne administrativni centar, kazao je Žunić.

Nakon usvajanja Nacrta zakona na dnevni red ovo tijela će stići i Prijedlog zakona o gradu Derventa, nakon čega bi naša opština postati 9. grad u Republici Srpskoj.

Derventa Cafe/RTRS

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

2 KOMENTARI

  1. Uslov da se dobije status grada, izmedju ostalog je i 50.000 stanovnika. Derventa nema ni 15.000 sa svim okolnim selima. Kakva je ovo lakrdija i sta to znaci. Prdizborne lazi i prevare. Hoce li Derventa imati taj status ili nece, to obicnim ljudima ama bas nista ne znaci. Mimo svake logike dodjele status grada, i sta onda? Ostajemo zivjeti u istoj selendri kao i do tada, samo ce nameti i porezi biti veci.

  2. Da bi ovaj Zunic nesto pricao o Derventi, morao bi mnogo vise znati o njoj. Sve sto je on ovdje rekao, rekao je u proslom vremenu: Derventa je bila, Derventa je imala, u Derventi je zivilo itd…….Ali sta je Derventa danas? Opstina sa max. 15.000 stanovnika sa svim selima. Bez bolnice, bez dobrih puteva, bez dobre skole, bez i najmanjeg znaka kulturnog ili gradskog zivota, bez gradjana……..Zalosno!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here