Vijesti Društvo Derventa kroz 2021. godinu – IV DIO

Derventa kroz 2021. godinu – IV DIO

0

Portal Derventa Cafe svojim čitaocima donosi posljednji dio retrospektive 2021. godine, odnosno pregled vijesti koje su obilježile godinu za nama. Klikom na boldovani dio svake rečenice možete pročitati vijest na koju se odnosi.

Oktobar
Drugo izdanje Ljetne art scene okončano je nastupom mladog prnjavorskog benda „Deminutiv“. Dervenćanka Veronika Dritenprajs (Drittenpreis) učestvovala u postavljanju Ginisovog rekorda. Na Prvenstvu BiH za mlađe uzraste David Dolić i Viktor Legin postali su prvaci države. Veterani RS oprostili se od dr Zorana Stankovića. U Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Novom naselju započelo freskopisanje oltara. Nikola Sibinčić pobjednik tradicionalnog šahovskog turnira “Skakač” za šahiste mlađe od 10 godina. Savjeti učenika Stručne i tehničke škole i SŠC „Mihajlo Pupin“ zajedničkim snagama su “osvježili” spomenik u dvorištu škole. Završene Radničke igre, a Dervenćanin Damir Kovčić istrčao maraton u Banjaluci. Legendarni košarkaš Žarko Paspalj dobitak u “Mozzartovoj” humanitarnoj kladionici proslijedio Udruženju “Sunce”. Muzičar, „rok“ novinar i pisac Dejan Cukić u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ održao književno-muzičku veče. Na Moto-kros izletištu “Derventa” održana posljednja trka Prvenstva BiH, a na Sajmištu trka Prvenstva BiH u krosu. U Osinji održan sastanak zainteresovanih i političkih subjekata o vodosnabdjievanju južnog dijela grada. Marija Nović sa 17 godina postala najmlađi pilot u istoriji generalne avijacije u BiH. Humanitarac Ljubiša Šljivić nakon tridesetak dana pješačenja stigao je i u Derventu. Uručena posthumna odlikovanja za 39 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Dervente. Gojković i dalje na čelu Socijalističke partije Derventa. Održan najveći festival folklora i Derventi i šire – Inter folk-fest “Bosiljkovanje”.

Novembar
Ministarstvo finansija Republike Srpske odobrilo 800.000 KM za projekte u Derventi. Počeli radovi na rekonstrukciji objekta u okviru kompleksa Stare crkve namijenjenog za palionicu svijeća i mrtvačnicu. Gordana Simić izabrana za potpredsjednika Udruženja vaspitača i stručnih saradnika Republike Srpske. Kadetska, pionirska i predpionirska selekcija u Beogradu odmjerila snage sa vršnjacima GK Brodarac, kadeti postali jesenji šampioni BiH. Laboratorija Doma zdravlja Derventa opremljena automatskim analizatorom urina japanskog proizvođača „Sysmex Corporation“. Održana sjednica SG Derventa na kojoj se govorilo o prodaji placeva u opštinskom vlasništvu.  Formirano udruženje navijača Partizana “Grobari Derventa”. Priznanje ambasadora Japana uručeno gospođi Miho Đekić, državljanki Japana koja živi u Derventi. 

Decembar
Počela izgradnja kružne raskrsnice na tromeđi magistrala Derventa-Brod-Prnjavor. Stana Nagradić predstavljala CIOFF BiH na jubilarnom Generalnom kongresu organizacije. Pjesnici iz regije podržali prijatelja i kolegu Savka Pećića Pesu u borbi sa bolešću. Kineska fabrika “Mirisan” od oktobra izvezla više od 100 kontejnera proizvoda od memorijske pjene na tržište SAD. Podmetnut požar na vikendici dr Mirka Šarana. Nagrađen projekat budućeg režisera Vuka Pijetlovića o stradanju civila u derventskim logorima. Protojerej Darko Đoko održao predavanje u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice. Formirana skupštinska predvođena SNSD-om. Pred oko 2000 gledalaca u derventskoj Sportskoj dvorani održana završnica “Derventa Nektar fustsal turnira”, te dodijeljena priznanja najboljim sportistima u prošloj godini.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here