Vijesti Društvo Derventa pomogla sanaciju Jevrejskog kulturnog centra u Doboju

Derventa pomogla sanaciju Jevrejskog kulturnog centra u Doboju

0
Foto: Nezavisne

Jevrejska opština u Doboju počela je rekonstrukciju krova i fasade zgrade sinagoge, ali za završetak radova nedostaje polovina od potrebnih 10.000 maraka. Očekuju pomoć grada, ali i donatora.

Potreba za sanacijom postoji još od poplave 2014. kada je dio prostorija bio pod vodom i kada je centar služio za smještaj službe Hitne pomoći.

U pitanju su uglavnom limarski radovi i popravljaće se fasade prednje i bočne strane,a za ovu unutrašnju stranu za sada nemamo sredstava, ističe Danijel Atijas, predsjednik Jevrejske opštine Doboj.

Dio novca sakupljen je iz dobrovljnih priloga, a pomoć je stigla iz susjednih opština Derventa, Modriča i Brod, te republičkog Sekretarijata za vjere. Zahtjevi su upućeni još nekim opštinama gdje žive Jevreji ili se nalaze njihova groblja, kao i gradskoj upravi u Doboju.

Derventa izdvaja po 10.000 maraka za pravoslavnu, katoličku i islamsku zajednicu, te po pet hiljada za grko-katoličku i jevrejsku. Podsjećanje je to na period kada su ovdje živjeli i Jevreji, iako danas broje samo jednog člana u našoj lokalnoj zajednici. Pored uređenja Jevrejskog groblja u Derventi, ove godine ćemo pomoći i sanaciju objekta u Doboju, rekao je načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

U gradskom Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti kažu da su primili zahtjeve Jevrejske zajednice za finansiranje i da im je namjera da organizuju sastanak sa gradonačelnikom kako bi se našao način da se pomogne.

Sinagoga u Doboju građena je 2003. godine kao prva na Balkanu nakon Drugog svjetskog rata.

Nemaju rabina, ali pedesetak članova i potomaka Jevreja praznuju i obilježavaju u prostorijama Jevrejskog kulturnog centra “Bejt Šalom” skoro sve vjerske običaje i praznike.

Derventa Cafe/RTRS

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code