Vijesti Društvo Derventa predstavljena kao primjer pozitivnog ekonomskog razvoja na konferenciji OSCE-a

Derventa predstavljena kao primjer pozitivnog ekonomskog razvoja na konferenciji OSCE-a

0

Načelnik opštine Milorad Simić učestvovao je juče u Bijeljini, na poziv ambasadora Republike Njemačke u BiH Kristijana Helbaha i ambasadora pri Misiji OSCE-a u BiH Đonatana Mura, konferenciji o ulozi lokalnih zajednica u ekonomskom razvoju.

IMG_6074

Na konferenciji je Derventa predstavljenja kao lokalna zajednica sa značajnim potencijalom lokalnog preduzetništva  i poslovanja, te kao primjer kako vlast na lokalnom nivou može odigrati vodeću ulogu u stvaranju povoljnih uslova za investiranje. Ona je primjer, uz opštinu Goražde, koji može poslužiti i drugim lokalnim zajednicama kako da krenu putem poslovnog uspjeha.

Obraćajući se učesnicima konferencije, načelnik Simić je istakao da je opština iz proteklog rata izašla kao najporušenija u BiH, sa 13 hiljada porušenih stambenih jedinica i da su se u takvom okruženju morali ubrzano stvarati uslovi za oporavak privrede kao jednog od najvažnijih preduslova za razvoj opštine.

“Mislim da smo u tome uspjeli jer su derventski privredni subjekti danas nosioci izvoza na dobojskoj regiji sa 54 posto i sa učešćem od oko 10 posto u izvozu RS. Imamo najmanju stopu nezaposlenosti u BiH i na to smo jako ponosni, tu stopu smo održali i u proteklom periodu ekonomske krize. Nastojaćemo da je i smanjimo jer je izvjesno da će do kraja godine na području opštine biti zaposleno oko dvjesto novih radnika. U Derventi danas posluje 14 austrijskih, desetak italijanskih i dvije njemačke firme sa tendencijom otvaranja novih”, rekao je načelnik i dodao da ono čime se Derventa još može pohvaliti i po čemu je u samom vrhu RS i BiH, jeste najmanja administracija, najmanja zaduženost opštine, dobra saradnja lokalne uprave sa privrednim subjektima i njena transparentnost.

Na pitanje odakle tako veliki broj stranih kompanija u Derventi i kako ih privlačimo, načelnik je odgovorio da su kompanije koje trenutno rade u Derventi najbolji ambasadori Dervente.

“Najbolji promoteri su upravo firme koje su među prvim došle u našu lokalnu zajednicu, oni su u Derventu doveli direktora i predstavnike Privredne komore Austrije koji su nam prenijeli svoja iskustva i pomogli nam da odredimo prioritet u našem daljem radu, a to je povezivanje obrazovnog sistema i privrednih subjekata u cilju školovanja potrebnih kadrova. Neko ko jednom dođe i kome se valjano pruži ruka, kome pomognemo u rješavanju infrastrukture, kome izađemo u susret kroz produženje otplate obaveznih sredstava za registraciju firme, na način kako o tome odluči Skupština, će najbolje i na najkvalitetniji način prenijeti svojim kolegama”.

Na konferenciji su predstavljene uspješne firme-šampioni u poslovanju na području BiH, a to su Pharmamed iz Travnika  i Opšta poljoprivredna zadruga iz Srebrenice, te firma “Manual” iz Novog Sada, kao i tri opštine, Teslić, Tešanj i Žepče koje pripadaju tzv. BEAR grupi i koje su zajedno stvorile područje poslovne izvrsnosti i primjer su dobre međuopoštinske saradnje u cilju privlačenja investitora, bilo domaćih ili stranih.

U svom uvodnom obraćanju ambasador Helbah je istakao da Njemačka u ovoj godini predsjedava OEBS-om i da joj je cilj usptavljanje bolje poslovne saradnje između Njemačke i BiH jer je, već duži niz godina, Njemačka jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera BIH. Njemačko-bosansko-hercegovački odnosi su u proteklih nekoliko godina u kontinuiranom razvoju i njemački proizvodi i usluge su izuzetno cijenjeni u BiH, što je čini jednim od perspektivnih, a geografski bliskih tržišta za njemačka preduzeća. Svoja pozitivna iskustva o toj saradnji iznijela je i Delegacija njemačke privrede i trgovine u BiH.

Zaključak konferencije je da u ekonomskom razvoju treba staviti akcenat na razvoj lokalnih zajednica jer vlast na lokalnom nivou  igra vodeću ulogu u stvaranju pogodnih uslova za investicije zatim na razvoj domaćih kompanija i preduzeća,kao i stvoriti  uslove koji su potrebni za bolji i brži  ekonomski razvoj lokalnih zajednica i države uopšte, a to su socijalna i politička stabilnost, poslovno okruženje oslobođeno korupcije, transparentni i efikasni propisi, povjerenje u vladavinu zakona te obrazovanje i stručno osposobljavanje. Po riječima Mura, OSCE i njemačka ambasada će ove godine pokrenuti projekat zapošljavanja i stručnog osposobljavnaja  lica, u saradnji sa opštinskim i kantonalnim vlastima i školama, u okviru kojeg će biti organizovano stručno osposobljavanje  kako bi učenici razvili vještine potrebne za ostvarenje uspjeha na tržištu rada i ispunili uslove za zapošljavanje. Ovaj projekat će pomoći ekonomskom razvoju lokalnih zajednica kao osnovnih jedinica ukupnog ekonomskog razvoja.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here