Vijesti Društvo “Derventa se izdigla iz pepela”: Svečano obilježen Dan opštine, prisustvovali brojni uvaženi...

“Derventa se izdigla iz pepela”: Svečano obilježen Dan opštine, prisustvovali brojni uvaženi gosti – FOTO

0

Svečanom sjednicom Skupštine opštine i parastosom za stradale pripadnike Vojske Republike Srpske danas je u Derventi obilježen Dan opštine. Svečanost su uvelilčali hor „Srbadija“ iz Bijeljine i brojni uvaženi gosti među kojima se našla i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je ovom prilikom poručila da opština Derventa predstavlja organizovanu, uspješnu i stabilnu lokalnu zajednicu duge tradicije čije je rukovodstvo napravilo dobar poslovni ambijent, te podržala inicijativu naše lokalne zajednice da Derventa postane deveti grad Republike Srpske.

Derventa je definitivno svrstana u sam vrh kada su u pitanju privredne aktivnosti, dala je značajan doprinos ukupnom izvozu Srpske, ali i ostalim parametrima. To je utoliko značajnije ukoliko znamo koliko je Derventa bila porušena, koliko je stradala i imala žrtva u proteklom ratu koji se nije desio tako davno. Ali, ići ovako krupnim koracima sve te godine i doći danas na ovaj razvojni nivo jeste velika stvar, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su republičke institucije prethodnih godina u opštinu Derventa uložile blizu 60 miliona KM, a da je taj iznos u protekloj godini premašio milion maraka, te izrazila zadovoljstvo što ima dobru saradnju sa našom lokalnom zajednicom,

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić podsjetio je na veoma dobre ekonomske pokazatelje kada je u pitanju odnos izvoza i uvoza, broja stranih investitora i drugih indikatora.

Danas je veliki i svečani dan za Derventu i mi se možemo ponositi iskorakom koji smo napravili jer smo danas u vrhu Republike Srpske po mnogo osnova. Drago nam je da možemo dočekati brojne važne goste i pokazati im šta smo sve radili. Ovo nam je i dalje samo start i osnova za dalji napredak i nastavak trenda razvoja, istakao je Simić.

Bila je ovo prilika i da se laureatima uruče i najviša opštinska priznanja naše opštine. Najviše među njima – Velikogospojinska povelja sa zlatnim grbom opštine – uručeno je Branki Jović, direktorici Stručne i tehničke škole, dok je Povelja počasnog građanina pripala prvom stranom investitoru na području Dervente Rihardu Aueru, a opštinska Zahvalnica profesoru srpskog jezika u penziji Jovan Babić.

Pored predsjednice Cvijanović, Svečanoj skupštini prisustvovali su ministar poljoprivrede u Vladi Srpske Boris Pašalić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Sredoje Nović, gradonačelnik italijanskog grada Pinerolo Luka Salvai, te načelnici opština Prnjavor Darko Tomaš, Brod Ilija Jovičić i Stanari Dušan Panić, te brojni predstavnici političkog, privrednog i vjerskog života opštine.

Služen parastos pripadnicima Vojske Republike Srpske

U okviru obilježavanja Dana opštine sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su parastos za 608 poginulih boraca VRS iz naše opštine. Vijence su tom prilikom položili načelnik opštine Derventa Milorad Simić, delegacija SO Derventa, gradonačelnik Pinerola Luka Salvio, delegacija italijanske humanitarne organizacije „Arkobaleno“, niz udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i političke partije.

 

 

 

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here