Vijesti Društvo Derventa učesnik inicijalnog sastanka: USAID pokrenuo “Projekt e-uprave” u BiH vrijedan 10,9...

Derventa učesnik inicijalnog sastanka: USAID pokrenuo “Projekt e-uprave” u BiH vrijedan 10,9 miliona dolara

3

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće “Projekat e-uprava” čijom realizacijom bi se pomoglo Bosni i Hercegovini da poboljša transparentnost i smanji korupciju u procedurama koje preduzimaju nadležni organi.

Fokus aktivnosti je na digitalizaciji ovih postupaka i usmjeren na omogućavanje automatizacije procedura koje će imati pozitivan uticaj na građane i poslovni sektor u BiH.

Na današnjem online sastanku i promociji ovog projekta učestvovao je i načelnik opštine Milorad Simić sa svojim saradnicima.

Skupu su prisustvovali i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministri iz nadležnih entitetskih ministarstava, predstavnici UNDP-a u BiH, načelnici opština, agencija te donatori uključeni u realizaciju projekta e-uprave u BiH.

Američki ambasador u BiH Nj.E. Erik Nelson rekao je da se radi o projektu koji će se u velikoj mjeri odraziti na svakodnevni život građana u BiH.

USAID i nadležni BH organi će primjenom informatičkog rješenja značajno smanjiti troškove i vrijeme koje je do sada podrazumijevalo korištenje javnih usluga i povećati kvalitet i transparentnost usluga i novih javnih funkcija. Ova rješenja će vratiti vjeru u rad institucija u BiH. Naglasiću pet oblasti u kojima treba preduzeti hitnu akciju i to E-potpis, E-građevinske dozvole, Inspekcijski poslovi, E-registri socijalne pomoći i integracija digitalizacije u sistem javnih nabavki, efikasno sredstvo u borbi protiv korupcije, rekao je ambasador Nelson.

Projekat će se realizovati u narednih pet godina, a za realizaciju će biti obezbijeđeno 10,9 miliona dolara. USAID-ov projekat E-uprave pružiće softversku, hardversku i tehničku pomoć u pomenutim oblastima oblastima.

Predsjedavajući SM Zoran Tegeltija poručio je da je BiH na samom početku digitalne transformacije i da je dug put pred nama

Smatram da naše ključne institucije zajedno sa gospodom iz međunarodne zajednice mogu uhvatiti korak prema regionu u ovom procesu digitalizacije. Akcioni plan za provođenje Strateškog plana reforme E-uprave su prvo usvojili entiteti, a u decembru prošle godine i Savjet ministara i on je ključni dokument u koji polažemo velike nade u oblasti pružanja usluga. Iako se BiH nalazi u ranoj fazi reforme elektronske uprave, mogu da kažem da je započeo jedan proces koji će dovesti BiH u društvo zemalja sa efikasnom i razvijenom E-upravom, rekao je Tegeltija.

Cilj projekta je da pojednostavi procedure, uštedi vrijeme i sredstva za sve učesnike u procesu. Takođe, kroz projekat će se raditi na izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva za praćenje i izvještavanje o procesima javnih nabavki, uključujući monitoring moguće korupcije.

derventa.ba

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here